Президентът на Франция Еманюел Макрон и неговият руски колега Владимир Путин са обсъдили в телефонен разговор "сериозно влошената" ситуация в Сирия и "значителните рискове за регионалната и международната сигурност". Това съобщи днес френското президентство, цитирано от Франс прес и БТА.

Макрон изложи пред Путин "приоритетите" на Франция, включително продължаването на борбата срещу групировката "Ислямска държава" (ИС) и "защитата на цивилното население, както и пълния, безопасен и безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ за цивилното население", се посочва в изявление на Елисейския дворец.

Според френското президентство "механизмът на френско-руската координация по Сирия би трябвало да даде възможност за придвижване в тази посока".

"В Сирия ситуацията остава много влошена и има значителни рискове за регионалната и международната сигурност", посочва Елисейският дворец.

Освен защитата на цивилното население, френският президент потвърди като приоритет "продължаването на борбата срещу Даеш (ИД), водена от международната коалиция и нейните съюзници, както и борбата срещу терористичните групировки, посочени от Съвет за сигурност на ООН".

Друг приоритет е търсене на политическо решение, постигнато чрез преговори и под егидата на ООН. Само то може да позволи трайна победа срещу Даеш, да гарантира стабилността и завръщането на бежанците в тяхната страна, се допълва в комюникето на френското президентство, цитирано от Франс прес.

Макрон е подчертал, че за целта са необходими усилия, така че конституционната реформа да стане факт и да бъдат организирани свободни и прозрачни избори под надзора на ООН.