Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп смята да забави планираното изтегляне на американските сили от Сирия, заяви сенаторът републиканец Линдзи Греъм, след като се срещна в Белия дом с американския лидер, предаде Асошиейтед прес.

"Смятам, че сме в положение на пауза", каза Греъм и добави: "Мисля, че забавяме нещата по един разумен начин".

Американският президент обяви по-рано този месец, че е разпоредил изтеглянето на приблизително двете хиляди американски войници от Сирия.

Сенатор Греъм критикува решението на Тръмп с мотив, че изтеглянето на всички сили на САЩ от Сирия ще навреди на националната сигурност. Според сенатора така САЩ ще предоставят възможност на "Ислямска държава" да се възстанови и ще изоставят бойците на кюрдска милиция, с която си сътрудничат срещу джихадистите. Освен това решението ще засили възможностите на Иран да заплашва Израел, смята Греъм.

"Все още имаме различия, но ще ви кажа, че президентът размишлява дълго и усилено за Сирия - как да изтеглим войските си, но в същото време да осъществим интересите си в националната сигурност", каза той, цитиран от БТА.

По-рано сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм, който обикновено подкрепя Тръмп, заяви, че е "потресен" от решението за изтегляне на американските войски от Сирия и го нарече "потенциална катастрофа".