Решението на Доналд Тръмп да изведе контингента от американски части от Сирия съвсем не означава, че Иран ще осъществи своята отдавнашна мечта - да получи така наречения "шиитски коридор" от Мазари-Шариф до Бейрут.

Историята на войните в Близкия Изток дава основание за различно тълкуване на този факт. В този регион всяка гръмогласна новина за победа или край на конфликта трябва да бъде преоценена, защото, когато се разпръсне димът от пропагандни твърдения, истината обикновено се оказва доста различна. Така че може да се окаже, че противниците в сирийския конфликт не са оценили правилно американците.

Всъщност, военните части на САЩ остават в региона не само няма да допуснат създаването на "шиитския" сухопътен коридор между Иран и Хизбула в Ливан, но и възможностите им да противодействат на иранците се увеличава, съобщава турската агенция "Анадол".

Американската армия вече е построила две нови военни бази в иракската провинция Анбар, съобщава Фархан ад-Дулейми, член на съвета на провинцията.

Първата база е в района ал-Ким, близо до границата със Сирия. Втората база е на 100 километра навътре в иракска територия. В двете бази вече са пристигнали войскови части и дронове, като целта е да се помогне на иракските части да охраняват границата със Сирия. Всъщност, частите на САЩ тук покриват и двата погранични пункта на иракско-сирийската граница.