Близо седемте милиона беларуски гласоподаватели избират между рекодните 10 кандидати за висшия пост. Сред основните кандидати на опозицията са беларуският поет Владимир Некляев, политическият дисидент Николай Статкевич и бившият заместник-външен министър Андрей Санников, предаде БНР.

Според предварителните данни от т.нар. "екзит пол" Александър Лукашенко ще събере 72% от гласовете. Основният  му опонент Андрей Санников събира едва 6 на сто от вота. Социологическото проучване обаче беше оповестено цели седем часа пради края на изборния ден, който трябва да приключи в 20:00 часа българско време.

След като упражни правото си на глас действащият държавен глава Александър Лукашенко обеща "отлични" отношения между Беларус и Русия и "най-малкото добри" със САЩ. Той каза, че е готов и за сътрудничество с ЕС и нарече Грузия "приятелска република". Лукашенко опроверга твърдения, поместени на сайта "Уикилийкс", според които личното му богатство достига 9 милиарда долара.

По-рано днес сайтът оповести и изявления на Лукашенко срещу Русия. Според "Уикилийкс" президентът на Беларус Александър Лукашенко твърдял, че Русия е предизвикала войната с Грузия и се оплаквал, че го натискат да признае независимостта на Абхазия и на Южна Осетия в замяна на доставки на евтин руски газ. Част от документите публикува сп. "Руски репортер", съобщи БГНЕС.

Антируските изказвания на Лукашенко се съдържали в материалите за неговите преговори с министъра на външните работи на Естония Урмас Пает. През голяма част от продължилия час и половина разговор през октомври 2009 г. беларуският президент се оплаквал от Русия. Лукашенко засегнал освен войната в Южна Осетия и строителството на газопровода Северен поток. Той се надявал Финландия, Швеция и Дания да не одобрят проекта. Като алтернатива Лукашенко предлагал втора линия на газопровода Ямал-Европа през територията на Беларус. Според него така проектът щял да излезе десет пъти по-евтино от Северен поток.

Сред материалите, до които се е добрал "Уикиликс", е и отчет за посещението на Лукашенко във Вилнюс, по време на което той разказал на литовския външен министър Вигаудас Ушацкас за отношението си към президента и премиера на Русия. По негово мнение Дмитрий Медведев набира политическа тежест и по влияние може да се сравнява с Владимир Путин. В близките години щяло да стане ясно "кой ще е истинският бос" в Русия. Лукашенко не бил доволен и от отношението на Европейския съюз, който не му оказал никаква помощ в отговор на непризнаването на Южна Осетия и Абхазия. В материалите, качени на сайта, се съдържат изказвания на Лукашенко по адрес на беларуската опозиция. Според него противниците му не представляват заплаха и никога няма да могат да се обединят. Освен това някои от опозиционерите преди това били негови съюзници, с които по думите му си е "пил водката и развратничел".