Сред поразените градове са Кабул и столиците на провинциите Хелманд и Кандахар, съобщиха Франс прес и ДПА, на които се позова БТА.

Талибаните поеха отговорност за самоубийствените атентати в центъра на Кабул и в южната провинция Хелманд, а посланикът на Обединените арабски емирства бе ранен при експлозия в дома на губернатора на южната афганистанска провинция Кандахар.

В Кабул бяха извършени бомбени атентати край парламента, при които загинаха най-малко 26 души и бяха ранени 43.

"Първият атентатор самоубиец се взриви на входа на сградата на парламента", каза говорителят на вътрешното министерство Седик Седики.

При експлозията бе поразен автобус, превозващ служители на парламента. Седики каза, че след това е избухнала кола бомба, когато хора от силите за сигурност са се притекли на помощ на жертвите от първия взрив.

Талибанският говорител Забиула Муджахид пое отговорност за нападението и каза, че атаката е била насочена срещу микробус, принадлежащ на афганистанска шпионска агенция.

По-рано през деня седем души загинаха и шест бяха ранени при самоубийствен атентат в град Лашкар Гах в провинция Хелманд. Талибаните поеха отговорност и за тази атака, насочена по думите им срещу обект на афганистанска шпионска агенция.

Часове след експлозиите в Кабул още 11 души загинаха и 8 бяха ранени, включително посланика на ОАЕ, когато избухна бомба в дома на губернатора на провинция Кандахар. Никоя групировка засега не е поела отговорност за тази атака.