Афганистанските специални служби смятат, че днешният атентат в Кабул е бил планиран от съюзената с талибаните радикална групировка "Сет Хакани" в координация с пакистанското разузнаване, съобщи агенция Пажвок, цитирана от ТАСС и БТА.

"Днешният взрив в Кабул е бил планиран от "Мрежата Хакани" с помощта на пакистанското разузнаване", заявиха афганистанските специални служби.

Групировката "Мрежа Хакани" се е установила в пакистанската област Северен Вазиристан и води борба афганистанските власти.

Според афганистански и арабски медии, за нападението пое отговорност "Ислямска държава".

По данни на афганистанското здравно министерство в атентата са убити 90 души, а 380 са ранени.

Самоубийственият атентат в Кабул е от нов тип и показва, че на терена в Афганистан има нов системен играч – „Ислямска държава“, каза пред Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов.

Той обърна внимание на това, че групировката няма традиционно пуснати корени на територията на Афганистан, но очевидно се е пребазирала след тежките поражения, които е понесла в Сирия и в Ирак след ударите от страна на САЩ и Русия.

"Ислямска държава", очевидно тактически зряло и демонстрирайки много сериозен военен опит и умения, се пребазира може би с помощта на тези, които преди време я създадоха като свой бизнес партньор и като свое оръжие", твърди Смоленов.

По думите му тепърва в Афганистан ще има кръвопролитна конкуренция за функцията главен терорист и тепърва талибани и кадрите на ИД ще се сблъскват за лидерство.

„Това има своите дестабилизиращи аспекти, но това по принцип показва една нова динамика“, обясни експертът.