Това каза пред български журналисти по адрес на афганистанските мигранти у нас премиерът Бойко Борисов. 

Нашите (бежански) центрове най-много се дразнят и са напрегнати от тяхното поведение (на афганистанските мигранти - бел. кор. на БТА), заяви в Брюксел Борисов.

Днес той се срещна в белгийската столица с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. В Брюксел се провежда двудневна донорска конференция за ситуацията в Афганистан, в която участват представители на над 70 страни.

Българският контингент в Афганистан остава, съобщи още премиерът. Той отбеляза, че това решение е свързано със сключеното споразумение за реадмисия между ЕС и Кабул.

Ако това не се беше случило днес, щях да вляза в парламента и да искам изтегляне на контингента. С мнозинството, което имаме, по тази тема мисля, че въобще нямаше да има дискусии, изрази увереността си Борисов.

Не се наемам на българските граждани да обясня, че български войници, с парите на българските данъкоплатци, са в Афганистан да укрепват демокрацията, с парите на българския данъкоплатец подпомагаме Афганистан по линия на НАТО, а когато трябва да влезе в сила реадмисията, това е по друга линия и не става, коментира българският премиер.

Извиних се за ултимативния тон, с който разговаряхме, но нямаше смисъл да държим контингент, ако нямахме споразумение за реадмисия, категоричен бе  Борисов.

За радост ЕС положи много усилия и със споразумението и помощта, която се оказва на Афганистан, се надявам много бързо то да бъде ратифицирано и да влезе в сила, за да започне да се изпълнява.

Споразумението е много важно, защото, ако сработи, след това подобни споразумения могат да се сключат и с други рискови страни.

ЕС показа, че може да работи бързо, коментира Борисов.