Това съобщи пред Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

От Министерство на външните работи съобщиха, че в резултат на експлозията са нанесени материални щети на сградата на дипломатическото представителство и съседните сгради. Няма пострадали българи. Според МВнР атентатът не е бил насочен срещу българската мисия. 

Атентатът е извършен около 6,50 ч. българско време. По думите на Каракачанов, няма пострадали българи. "Задействан е планът на 7-те служители на посолството", допълни военният министър.

Вижте снимки>>>

Най-малко 90 души са загинали и 350 са били ранени, предаде Ройтерс, като се позова на Министерството на здравеопазването. Малко по-рано афганистанската телевизия Толо нюз съобщи, цитирана от ТАСС, за 65 убити и 325 пострадали.

Сред ранените има служители на германското посолство в Кабул, край което отекна експлозията, съобщи германското министерство на външните работи, цитирано от Асошиейтед прес.
Един афганистански охранител на мисията е загинал.

Посолствата на Франция и Германия също са понесли щети, съобщи френският министър по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез, цитирана от Франс прес.

Двама японски дипломати са пострадали леко при атентата, предаде японската обществена телевизия Ен Ейч Кей. Прозорците на японското посолство били изпочупени.

Афганистанската агенция Пажвок съобщи за ранени журналисти от британските телевизии Би Би Си и Ай Ти Ви. Подробности за състоянието им не бяха дадени.
Китайската държавна информационна агенция Синхуа предаде, че сградата, където се помещава афганистанското й представителство, също е понесла щети. Прозорците на първия етаж били изпочупени. Няма пострадали служители на Синхуа.

30 автомобила са били унищожени при атентата, съобщи ДПА.

Талибаните отрекоха да са замесени в атентата, предаде Франс прес.
В изявление в Туитър техен говорител осъди строго атаката.
До момента никой не е поел отговорност за атентата - един от най-кръвопролитните в Афганистан от месеци.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" също вече има присъствие в страната и пое отговорност за нападения там в последно време.

Афганистанският президент Ашраф Гани осъди строго атентата. Той подчерта, че терористите не са спрели да убиват невинни хора дори през свещения за мюсюлманите месец Рамазан.