Американският президент най-вероятно няма да посети Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари, а ще изпрати делегация от "бивши съветници".

Предположението е на посланика на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол, цитиран от РИА Новости.

Обама не е посещавал нито една от двете олимпиади по време на президентството си, но винаги е изпращал високопоставени представители - вицепрезидентът Джо Байдън бе начело на американската делегация във Ванкувър 2010, а първата дама Мишел Обама - в Лондон 2012.

Вижте олимпийските съоръжения в Сочи >>

Посланикът уточнява, че със сигурност ще има американска делегация по време на откриването на игрите на 7 февруари, на закриването на 23 февруари, както и на Марша на параолимпийците. 

Барак Обама е поредният световен лидер, който ще пропусне церемонията в Сочи.

Френският президент Франсоа Оланд също няма да присъства, съобщи преди два дни външният министър на страната Лоран Фабиюс.

Президентът на Германия Йоахим Гаук първи обяви, че ще пропусне церемониите в Сочи. Според "Шпигел" това е протест срещу влошеното състояние на човешките права в Русия.

Решенията на лидерите идват след серия от призиви на неправителствени организации за бойкот на Олимпиадата в Сочи като знак на протест срещу политиката на президента Владимир Путин за ограничаване на човешките права, по-специално правата на хомосексуалните. 

Полша също вече обяви, че нито президентът Бронислав Комаровски, нито премиерът Доналд Туск ще летят за Сочи.

Грузия също съобщи, че ще изпрати спортисти, но не и официални лица.

Преди 33 години САЩ бойкотираха летните олимпийски игри в Москва заради инвазията на Съветския съюз в Афганистан. Тогава общо 65 държави отказаха участие в игрите Москва 1980.

Четири години по-късно страните от съветския блок, сред които и България, отговориха също с бойкот на олимпиадата в Лос Анджелис 1984.