Вашингтон призова президента Родриго Дутерте да гарантира, че действията на правоохранителните органи "съвпадат със задълженията им за спазване на правата на човека".

Държавният департамент на САЩ направи това изявление, след информация, публикувана от филипинската полиция. Според нея в страната е имало около 1800 убийства, свързани с наркотрафика, откакто Дутерте встъпи в длъжност (30 юни т.г.) и поде обещаната война против престъпността. Този брой обаче е много по-голям, отколкото се смяташе.

"Притеснени сме от репортажите за убийства без съд на хора, заподозрени в престъпления, свързани с наркотици", заяви говорителката на Държавния департамент Ана Ричи-Алън.

"САЩ вярват във върховенството на закона, справедливия процес и спазването на универсалните човешки права, както и че тези принципи допринасят за сигурността в дългосрочен план", добави тя.

От 1 юли насам при полицейски операции са били убити 712 наркотрафиканти и хора, използващи наркотици, съобщи вчера ръководителят на националната полиция на Филипините Роналд Дела Роса пред комисия на Сената на страната. Той добави, че полицията разследва и още 1067 "свързани с наркотици убийства", без да съобщи повече подробности.

Ден по-рано президентът Дутерте отправи нападки срещу ООН, след като световната организация разкритикува вълната от убийства. Той дори се закани, че страната му може да излезе от ООН.