Труповете се множат, докато войната на президента Родриго Дутерте против наркотиците тероризира бедняшките квартали във Филипините, разказва в репортаж АФП.

Стотици хора умряха, откакто Дутерте с огромна преднина спечели изборите през май. Обещанието му беше за шест месеца да избави обществото от наркотиците и престъпността, убивайки десетки хиляди престъпници.

Потресаваща сцена обобщава човешката цена на тази война. Млада жена вие от мъка, докато прегръща просмуканото от кръв тяло на нейния партньор; ярко светят телевизионни прожектори, а ужасени минувачи я гледат иззад жълтите полицейски ленти „Местопрестъпление”.

„Съпругът ми беше невинен. Той никога никого не е наранил”, каза Дженилин Олайрес за партньора си Микаел Сиарон, 30-годишен водач на триколка. Така тя опровергава грубия надпис „Наркодоставчик” върху парче от кашон, което убийците с мотоциклети са оставили след себе си.

Тази седмица полицейски данни показаха че 402-ма заподозрени в наркотрафик са били убити, откакто Дутерте се закле в края на юни. Това число не включва онези, които са жертва на доброволни отряди против наркотрафика.

Основният тв канал в страната - Ей Би Си–Си Би Ен, съобщи, че 603-ма души са убити след избирането на Дутерте през май, като 211 от тях са повалени от неидентифицирани стрелци.

Полицейските нападения над скривалища на дилъри носят смърт почти всяка нощ. Често намират убитите паднали по очи в локви кръв. До повечето от тях се търкалят пистолети, които според властите доказват, че имало съпротива при арест.

Убийствата от предполагаеми доброволци против наркотиците също оставят следа от много смърт.

Един мъж е бил нападнат, докато карал триколката си; трупът му е оставен да виси от скромното превозно средство, докато кръв капе по улицата.

Други хора просто се оказват захвърлени през нощта мъртви на пустеещи улици и празни терени с лица омотани в лепящи ленти. Картонени надписи на гърдите ги обвиняват че са наркодилъри.

В първото си обръщение „За състоянието на страната” към Конгреса Дутерте защити своята кампания против престъпността. Той описа станалото след разстрела на Сиарон като пародия на мраморната скулптура на Микеланджело „Пиета”.

„И ето го, мъртъв и плакатно изобразен, сякаш Дева Мария е прегърнала мъртвото тяло на Иисус Христос”, каза президентът, наричайки сцената „драма”.

Нарочен, че е наркотърговец, Сиарон не е имал начина на живот на някой фактор от мексикански или колумбийски картел.

Дом за него и приятелката му е била взета под наем малка барака от шперплат и ламаринени листове. Тя се е крепяла върху греди над смрадлив и задръстен със смет открит канал.

„Понякога нарочно спяхме до късно, така че да ни остане да мислим само за обяд и вечеря”, каза пред АФП Олайрес, приведена до тялото на партньора си.

В помещението, в местна правителствена сграда, в същото време хора бдят над още двама покойници.

Олайрес каза, че Сиарон е бил сред тези филипинци – над 16 милиона, които катапултираха Дутерте към върха на властта.

Във войната на новия президент съпруги и роднини плачат и припадат. Но същевременно нападенията подтикнаха наркомани и дребни дилъри трескаво и масово да се предават на местните власти. Полицията съобщава зашеметяващата бройка 565 806 разкаяли се.

Много от тези, които се предават, заричайки се да се поправят, носят на китките превръзки с името на Дутерте. Те са от материалите, използвани в предизборната му кампания.

Преди да зачестят убийствата полицията в столицата Манила също поде кампания, чието кодово име „Оплан Роди” съдържа прякора на новия президент (от Родриго). Целта е да се очистят улиците от пияни и скитници.

В полицейските управления задържаните нарушители биват принуждавани да направят 40 лицеви опори, за да избегнат затвора.