Над две трети от германците са за връщането на задължителната гражданска или военна служба за младите хора, седем години след отпадането й, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според проучване по поръчка на обществения телевизионен канал Цет Де Еф 68 процента от германците са за задължителната служба. През 2011 г. тя беше отменена в Германия, след като правителството реши да се върви към професионална армия.

Над 3/4 или 77 процента от привържениците на консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел подкрепят подобна мярка, се казва в проучването на социологическата агенция "Политбарометър". Именно ХДС миналата седмица предложи да бъде върната задължителната служба.

Мярката обаче си има и своите критици. Експерти и някои представители на левите партии заявиха, че задължителната служба може да не е съвместима с германската конституция и законодателството на ЕС.

Сестринската партия на ХДС от Бавария, Християнсоциалният съюз, наблегна на цената на връщането на службата, защото тя ще бъде платена от бюджета за отбрана, който от своя страна е необходим за модернизиране на Бундесвера.