Бившият служебен премиер Георги Близнашки се обяви за връщане на задължителната военна служба. Според него това може да стане, просто трябва да се проучи световният опит, за да се направи без сътресения. Близнашки заяви, че трябва младите да са мотивирани за бойна служба, съобщи "България Он Ер".

"Поне 6 месеца са необходими, за да придобият едно самочувствие, че могат да боравят с оръжието. Всички български мъже трябва да преминават, макар и ограничена във време, военна служба", заяви бившият служебен премиер.

 

Близнашки обаче подчерта, че трябва да има и професионални войници. Той беше категоричен, че трябва да имаме силна армия, а вкарването на военната служба трябва да стане без да предизвиква сътресения, като се проучи международния опит.

Бившият премиер дори попита: "Какъв гражданин си, ако не си готов да защитиш родината си?"

През януари министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред медиите, че продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия, допълни той. По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500.