Сградата се е сринала вчера при мощното земетресение с магнитуд от 8,8 по Рихтер, при което според представители на спасителните екипи досега се загинали най-малко 300 души, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Нов силен трус с магнитуд 6,1 удари днес страната. От полунощ насам всеки час се регистрират по няколко труса, повече от 32 по-слаби земетресения са регистрирани до този момент, съобщи "Фокус", като се позова справка в сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Повечето от трусовете са с магнитуд от 6,1 степен, 5,3 степен, 5,1 степен, 4,9 степен; има и по-слаби -  с магнитуд под 3 степен. Сеизмичната активност засяга още и Аржентина и Еквадор, където също има регистрирани земни трусове в последното денонощие.

АФП съобщи, че както и в Хаити, веднага след труса са започнали кражби. Десетки жители на Консепсион, който бе най-силно засегнат, са се втурнали да разграбват супермаркет в града. Такива картини излъчи днес чилийската телевизия, която съобщи, че има и други случаи на грабежи.

Междувременно приливната вълна, предизвикана от земетресението в Чили, достигна големите японски острови и брега на Русия, но беше по-ниска от очакваното, в резултат на което тревогата в Тихия океан беше отменена, съобщи Асошиейтед прес, на която се позова БТА. В Япония, където от крайбрежните райони бяха евакуирани стотици хиляди хора, вълната достигна височина 1,2 метра. Някои пристанища на северния остров Хокайдо бяха наводнени за кратко, но засега няма данни за сериозни щети.
Вълната нанесе слаб удар на островите в Тихия океан, включително на Хаваите. Тихоокеанският център за предупреждаване за цунами в Хавай издаде предупреждение за 53 държави и територии, но впоследствие го отмени. Някои държави обаче предпочетоха да задържат извънредните мерки за сигурност.

Посолството на България в Сантяго успя да се свърже с повечето наши сънародници и сред тях няма пострадали, съобщиха междувременно от пресцентъра на МВнР. Страните от ЕС са обединили усилията си в откриването на всички европейски граждани в засегнатите райони. Засега няма информация за загинали, изчезнали или ранени от тези държави. На съвещание на посланиците на страните от ЕС в Чили късно снощи е станало ясно, че ЕК е отпуснала спешна помощ от 3 млн. евро за преодоляване на последиците от сеизмичния трус.

Вижте още снимки