Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко в реалния живот и никога в 40 странни по света, където екип от учени тества хиляди хора, на които е предаден "изгубен" портфейл, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в списание "Сайънс".

Резултатите от експеримента на стойност 600 000 долара показват, че хората са по-склонни да върнат изгубен портфейл, ако в него има пари. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-съзнателно подхождат индивидите.

До това изненадващо заключение са стигнали специалисти от университетите на Цюрих, Швейцария, и на Мичиган и Юта, САЩ, които за целите на проучването са "изгубили" над 17 000 портфейла в 355 града в 40 страни.

Проследявайки колко често хората се свързват с предполагаемия собственик на изгубената вещ, изследователите са установили следното: ако портфейлът съдържа пари - еквивалент на 13 долара в местна валута, средно 51 процента от индивидите го връщат срещу 40 процента за портфейл без пари. Тази тенденция е наблюдавана в почти всяка страна, въпреки че действителните цифри варират.

Учените са "вдигнали залога" до еквивалента на 94 долара в САЩ, Великобритания и Полша. Резултатът - върнати са били средно 72 процента от изгубените портфейли, съдържащи по-голяма сума, срещу 61 процента за тези с 13 долара и 46 процента за празните.

Как е възможно това?

"Данните сочат, че хората са склонни да проявяват загриженост за чуждото благо и неприязън към мисълта да се проявят като крадци", обяснява Ален Кон от изследователския екип от университета на Мичиган.

Изгубените "портфейли" всъщност са били прозрачни визитници, за да могат хората да виждат наличните пари, без да ги отварят. Тринадесет сътрудници на изследователите, преструващи се, че току-що са намерили вещите, са ги предавали в банки, театри, музеи и други културни учреждения, пощенски офиси, хотели, полицейски управления. Ключовият въпрос е бил дали лицето, на което е предаден портфейлът, ще се свърже с предполагаемия собственик, използвайки данните от прилежащите визитки. Визитките оставят впечатлението, че собственикът на изгубения портфейл е местен човек. За по-голяма убедителност съдържанието на портфейла включва и списък с покупки. В част от мнимите портфейли са били поставени и ключове. Изследователите са установили, че те по-често биват връщаните от портфейлите без ключ. Учените са стигнали до извода, че мисълта за другите играе роля, тъй като за разлика от парите, ключът е важен за собственика си.

Ефектът на включените пари е отчетен в 38 от 40-те страни с изключение на Мексико и Перу. Честотата на връщане на изгубения портфейл варира. В Швейцария - процентът достига 74 на сто за портфейл без пари и 79 на сто за портфейл с пари, докато цифрите за Китай са съответно 7 на сто и 22 на сто, а за САЩ - 39 на сто и 57 на сто. В дъното освен Китай са Мароко, Перу и Казахстан. След първенеца по честност Швейцария се нареждат скандинавските страни