Ватикана заяви днес, че от понеделник ще отвори музеите си, включително прочутата Сикстинска капела, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Музеите на Ватикана бяха затворени в продължение на 88 дни заради ограничителните мерки, въведени във връзка с пандемията от коронавируса.

Това е най-дългият период, през който ватиканските музеи са били затворени, след Втората световна война.

Посетителите ще могат да разглеждат изложените в музеите колекции от понеделник до петък, но ще трябва предварително да резервират билетите си. За посещенията ще се организира и специален график, за да няма прекалено големи струпвания на хора по едно и също време, отбелязва Франс прес.

Уредниците на музеите са използвали предизвиканото от коронавируса затваряне за извършване на дейности по поддръжка и реставрация.

Извършено е например щателно почистване на стенописите от 15-и век в Сикстинската капела, която се посещава от около 6 милиона души годишно.

"Музеите на папата ви очакват с удоволствие", се казва в изявление на музеите.

Отварянето на ватиканските музеи идва след решението на Италия да разхлаби коронавирусните ограничения, като всички области в страната с изключение на пет от понеделник са в жълта категория, тоест нискорискова. Това позволява на баровете и ресторантите, както и на музеите, да отварят в дневните часове.

Очаква се от понеделник да отворят и Римският форум и Колизеумът.

В цяла Италия обаче продължава да е в сила вечерен час, а обслужването на маси в ресторантите и баровете трябва да приключва в 18 ч.