Крал Чарлз Трети, чиято официална коронация ще се състои утре - 6 май, в Уестминстърското абатство, два пъти е бил на посещение в България в качеството си на престолонаследник. 

Вижте в галерията ни кои места посети Чарлз в България, докато беше принц >>> 

Първото му посещение у нас, което бе и първо за британски престолонаследник в страната, бе през 1998 г. То бе по покана на президента на България Петър Стоянов и бе част от обиколката на британския престолонаследник в четири балкански страни - останалите бяха Словения, Румъния, Северна Македония.

В резиденция "Бояна" принц Чарлз проведе разговор на четири очи с президента Петър Стоянов, който му подари копие от глинена обредна маса от неолита, открита край пернишкото село Гълъбник, сочи справочна информация на БТА. Съпругата на президента Антонина Стоянова пък подари на принца семена от типично български билки - босилек, мащерка, омайниче и жълт кантарион, за специална алея на България в имението на тогавашния принц в Хайгроув.

В София пък той разгледа Боянската църква, посети университетската болница "Царица Йоана", на която дари 10 линейки от името на организацията "Хуманитарна помощ" на личния състав на линейките в Стафордшър. 

На 6 ноември 1998 г. принц Чарлз присъства в хотел "Шератон" на официалното сформиране на Българския форум на бизнес лидерите - 30-ият поред международен ангажимент, който принцът на Уелс пое към създадената от него организация, която председателства от 1990 г. Дванадесет фирми основат форума през 1994 г., като до 1998 г. са изпълнени 49 проекта, подкрепящи държавния сектор и гражданското общество в 12 български града. 

Началото на срещата на "четири очи" между принц Чарлз и президента Георги Първанов през 2003 г.

Снимка: Архив БТА

На 7 ноември същата година принц Чарлз посети и Пловдив, където бе посрещнат от областния управител Андон Андонов и кмета на града Спас Гърневски. Принцът посети фондация "Рома" в квартал "Столипиново", където местните майстори ковачи, членове на Задругата на майсторите, му подариха овчарски чанове, прибори за камина и подкова за щастие. В "Столипиново" той се запозна и с програмата на Бюрото за самоподпомагане в квартала. Присъства и на ромска сватба.

Президентът Петър Стоянов му показа забележителности и в Стария град - Балабановата къща, където двамата пяха песни на "Бийтълс", църквата "Св. Св. Константин и Елена" и художествената галерия "Златю Бояджиев", Античния театър. 

При посещението си в Пловдив през 1998 г. принц Чарлз се ръкува с детския футболен отбор на квартал ''Столипиново''.

Снимка: БТА

Принц Чарлз посети и Аграрно-екологичния център на Висшия селскостопански институт в Пловдив, където се среща със студенти и млади фермери, специализирали във Великобритания. 

На 8 ноември 1998 г. принц Чарлз отпътува от София за Скопие. 

Второто официално посещение на принц Чарлз бе от 13 до 14 март 2003 г. по покана на тогавашния президент Георги Първанов, в рамките на което бе в София и Варна. 

През първия ден от посещението си той води разговори на "четири очи" с президента Георги Първанов в президентството. Принцът имаше среща и с тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски, след което двамата участваха в церемония за връчване на сертификати за бизнес етика на български фирми от Българския форум на бизнес лидерите, който принцът учреди при първото си посещение у нас. 

През втория ден от визитата си принц Чарлз участва в конференцията "Публично-частното партньорство в противодействието на разпространението на наркотици" в Центъра за изследване на демокрацията в София, на която произнесе слово при откриването.  

През 1998 г. принц Чарзл бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и шарена сол в чифлика Чукурово, край село Прилеп.

Снимка: Архив БТА

Той посети и Варна, където бе посрещнат от кмета на града Кирил Йорданов и областния управител Яни Янев. Принц Чарлз посети и етнографския комплекс "Чифлика Чукурово" в добричкото село Прилеп, дома за безпризорни деца "Гаврош" във Варна и Археологическия музей, паметника на английските войски и спонсорирания от английска фондация "Карин дом" в Морската градина. 

В резиденция "Евксиноград" имаше среща с ръководители на Варна и областта, и със студенти от Варненския свободен университет. В огледалната зала на двореца "Евксиноград" той получи подарък от тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов - копие на златен пръстен, открит при археологически разкопки през 70-те години на 20-и век в тракийски могилен гроб в "Галата". Кметът го удостои и със специалния "Почетен знак на кмета на Варна - с лента".

Британският престолонаследник се снима за спомен с някой от жителите на село Прилеп.

Снимка: Архив БТА