Първото издание на фестивала е посветено на битката между римляните и даките през 102 година, когато легионерите на император Траян побеждават дакийските племена и на същото място той издига града Никополис ад Иструм, припомни археологът Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново, цитирана от БТА.

Група за възстановки от Констанца, Румъния пресъздаде битка, която се е състояла по време на Втората дакийска война в древен Рим.

Според Владкова, посетителите на античния град във фестивалния ден са били повече от 2000 души. При влизането си в археологическия резерват всеки посетител е получил свитък с рецепта от римската кухня.

"Броят на подготвените рецепти е 2000, което е доказателство за броя на посетителите", отбелязаха организаторите. Част от рецептите бяха представени като кулинарни дегустации от готвач от клуб "Традиция.

Приготвените ястия включваха сърмички със сос от ферментирала риба, месо с бадеми, леща с праз и булгур.

Иван Рендаков от Съюза на "Свободните реконструктори" почерпи гостите с изтънчения римски десерт "Фурми по Александрийски", в който костилките на фурмите се подменят със осолени бадемови ядки, поръсени с черен пипер, карамфил и канела и мед.

Гостите се запознаха с особеностите на римската козметика и медицина и присъстваха на "римска сватба".

Във фестивала участваха и доброволците от приключилата през миналата седмица археологическа експедиция, при която беше проучена една от основните улици в римския град.

Проявата е организирана от Община Велико Търново, кметството в село Никюп и Регионалния исторически музей.