Една трета от запитаните са казали, че работните пространствата са екологични и спестяват енергия, но 65% застават зад идеята, че трябва да бъдат пре-проектиране на офисите, така че да станат "зелени", пише GreenTech.bg.

Офис-сградите също така губят времето на хората, отчита проучването. Една четвърт запитаните (общо са били анкетирани 6500 респонденти) са заявили, че асансьорите са зле координирани. По оценка на IBM, общото време, загубено в чакане на асансьорите за една година се равнява на 125 години. Авторите на проучването смятат, че строителството на сгради е изправено пред "пропаст в интелигентността“, особено в сравнение с технологиите при автомобилите и електропреносните системи в последно време. При тях технологията се модернизира значително в посока по-интелигентни решения.

Сградите също биха могли да станат много по-ефективни чрез използване на сензори за засичане на температурата, осветеността и т.н., помагайки за утилизацията на системите за управление. Модерните технологии в строителството са област, в която IBM се е прицелила с надежда да прави добър бизнес. С популяризиране на темата за енергийната ефективност много фирми обръщат повече внимание -  разработвайки системи за централизирано управление на енергопотреблението.

Зелените функции на постройките, например по-добро използване на дневната светлина и по-добро качество на въздуха не само спестяват разходи на бизнеса, но и водят до по-висока продуктивност на служителите. Съществуват известни пречки пред тези технологични подобрения и те са свързани най-вече с високите първоначални разходи за материали и инсталации. Инерцията също възпира мнозина собственици на сгради.

Проучването на IBM отчита, че самите служители са много склонни да спестяват ресурси - 75% от тях имат желание да щадят електричеството и водата и биха го правили особено съзнателно, ако получават някакъв вид бонус за това.