Според изследването за 2009-2010 година добре развитата мрежа дава възможност на икономиките да постигнат напредък, а според страните лидери в класацията информационните им и комуникационни технологии са катализатор за устойчив растеж. Ирене Миа, анализатор от СИФ, посочва, че трите водещи страни са изградили капацитета си с "дългосрочно внимание на правителствата и частния сектор към образованието, иновациите и достъпа до информационни и комуникационни услуги и разпространението им".

Информационните и комуникационни технологии могат да допринесат за засилване на развитието и конкурентоспособността, отбелязва СИФ. На четвърто място в класацията е Швейцария, а САЩ са пети, отстъпвайки с две места от миналогодишната си позиция. В класацията са включени 133 страни. България е на 71-во място след Турция и Египет, изпреварвайки Шри Ланка и Македония.

Изследване на ABI Research, публикувано от TechNews.bg, отчита че броят на GSM абонатите по света постепенно забавя нарастването си, очакванията са темповете се запазят до средата на 2011 г. По сегменти: увеличение се отчита при EDGE абонаментите (28%) и гласови услуги (8%), за сметка на GPRS потребителите.

Анализът показва, че броят на потребителите на 3G и 3,5G мрежи рязко се увеличава. Потребността от повече скорост подтиква потребителите да "ъпгрейдват", т.е. да се отказват от старите абонаменти за мобилен пренос на данни в полза на новите технологии. В края на 2009 г в света е имало 271 милиона потребители на широколентови мобилни връзки. Нарастването е с 43%.

В глобален мащаб броят на GSM абонатите е надхвърлил 4,35 милиарда души в края на 2009 г. Това представлява годишен растеж от 10,4%. Броят на новите договори е намалял най-осезаемо в развиващите се региони, които най-силно пострадаха от икономическата криза.

Повечето индустриализирани страни отдавна вече са прескочили "летвата“ от 100% насищане на населението с мобилни телефони и абонаментни планове. Има съвсем реални изгледи през следващите няколко години в някои държави този показател да достигне 200% - в някои от развитите страни, прогнозират анализаторите.