Продажбите на имоти на стойност над 100 000 евро са вече над 35% от жилищния пазар в София. Като умерен ръст определят брокери цените през 2018 година - с около 9,5 процента за столицата, а между 7 и 8 на сто е покачването от броя на сключените сделки на годишна база.

Все още най-голям е бил делът на продажбите на жилища между 70 000 и 100 000 евро - 38%, при които също се отчита увеличение на годишна база, макар и по-малко.

Покупките между 30 000 и 50 000 евро са били около 5%, процента, а дори по-малко са били сделките под 30 000 евро с тенденция към отпадане като значим дял.

Ако преди две години покупките на жилища са били предимно в границите 50 000 - 70 000 евро, а имотите за над 100 000 евро са били изключение, то през миналата година те са се превърнали в масовите сделки на пазара в столицата, обясни пред БНР Люба Атанасова от една от най големите компании за недвижими имоти.

"Апартаментите от ценовия сегмент над 100 000 вече не може да се каже, че е някакъв луксозен имот или висок сегмент, а това стана традиционна цена за столицата. Какво ще стане на пазара на недвижими имоти след всичките тези години, в последните, който той вървеше във възходяща позиция - имаше ръст на пазара, но нормално е вече да има едно стабилизиране и са съвсем абсолютно нормални нещата, които се случват в последните няколко месеца".

"Поне до средата на годината, лично аз не очаквам да има някакви драстични феномени нито в намаляване активността на клиентите, нито намаляване на цени на пазара", добави Атанасова.

Между 20 и 50 евро е цената за нощ на апартамент в центъра, отдаван на туристи от чужбина, каза още Люба Атанасова.

"Знаете, че в последните години много популярни станаха имотите, които се дават на хотелски начала - особено в централна градска част. Там се търсят двустайни - добра локация, близко до пешеходна зона или метрото. Тази тенденция продължи и през 2018 година".