Ватманката, управлявала трамвая, който дерайлира при Съдебната палата вчера, ще бъде санкционирана.

Стрелка от релсовия път не е превключила добре и това довело до дерайлирането на мотрисата. Ватманката не успяла да отвори стрелката автоматично и опитала да направи това ръчно. Жената ще бъде санкционирана, тъй като явно не е свършила работата си добре, съобщиха за NOVA от "Столичен електротранспорт".

Оттам са категорични, че причината за злополуката не е техническа неизправност и става въпрос за човешки пропуск. Стрелката била нова. Сменена е след ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

"Става дума за прибързаност и припряност, недобре свършена работа от страна на ватманката", категоричен е инж. Иво Василев, заместник-директор на дружеството.

Инженерът посочи, че в стрелката е имало пясък, който се пуска от спирачните системи на мотрисите при буксуване.

"В стрелката е имало пясък, който е трябвало да бъде почистен, преди стрелката да бъде отворена. Жената най-вероятно е помислила, че стрелката е отворена. При тръгването механизмът се разцепва, което води до дерайлирането", изтъкна той.

Тепърва обаче предстоят експертизи, които ще покажат дали ватманката има вина за инцидента и дали съответната стрелка е работел.

Жената, управлявала трамвая, е с 13-годишен опит и досега не е имала подобни инциденти.

"От името на "Столичен електротранспорт" се извинявам и пожелавам скорошно оздравяване на жената, пострадала при дерайлирането на трамвая", каза още Иво Василев.

Жената е без опасност за живота. Тя е настанена в "Пирогов" със счупен крак.