Не съм се срещала с учителките, но както казах и вчера, дали са били в Сърница или просто са се пошегували във фейсбук, за мен е еднакво безотговорно или необмислено, каза в студиото на "Сутрешен блок" кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Проблемът е, че, ако са пътували, все пак беше известно отдавна, че в Сърница има проблем, а ако не са пътували и са се пошегували, както се бяха изразили в началото, това е недопустимо", допълни тя.

След 36 часа паника в десетки семейства, затваряне на групи и дезинфекция на детската градина трите столични учителки с положителни проби за COVID-19 на бързия тест дадоха отрицателни на PCR изследването. Те обаче ще бъдат наказани заради съобщението, че били ходили в огнището на заразата Сърница.

Детска градина №50 е в центъра на столицата - зад "Mall of Sofia" в "Зона Б-5". Директорката ѝ наредила на трите да си направят тест, след като те си пуснали във фейсбук снимка от Сърница. Бързите тестове показали положителен резултат. Затова още във вторник вечерта е организирана спешна дезинфекция на сградата, а две от групите, на които са преподавали учителките, бяха затворени.

На въпрос дали не е избързала с оповестяването на новината, че учителките са с COVID-19 Фандъкова заяви, че в тази ситуация информация не бива да се скрива. "В момента, в който получихме официална информация, че има положителни проби, смятам, че бяхме длъжни да го кажем. Представете си, ако не го бяхме казали и се окажеше, че са положителни", каза тя.

Детската градина отново отвори врати.

"Нараства броя на посещенията в детските градини. Отговорността на персонала е огромна. По-голямата част от персонала в детските градини са отговорни хора. Нека се доверяваме, но трябва да има и контрол", добави Фандъкова и съобщи, че е договорено с РЗИ-София да бъдат направени PCR на персонала в детските градини от понеделник.

Надграждат детски градини

Фандъкова каза, че в момента се строят 12 детски градини.

Тя е настояла да бъдат приети няколко промени в наредби, които засягат строителството на детски градини и да могат да се използват терените, с които се разполага и да могат да се строят детски градини на първи и втори етажи на сгради, което е европейска практика.

"Имахме над 20 градини, които се помещаваха в бараки. Такъв е случаят с детската градина в Нови Искър, която вече е готова - един прекрасен дворец на децата", посочи тя.

Няма да поскъпва паркирането

Кметът на София отбеляза, че най-големите икономически загуби, причинени от коронавируса, са в градския транспорт заради намалената продажба на карти и билети и спрените в рамките на извънредното положение синя и зелена зони.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: 24 млн. са загубите на Центъра за градска мобилност и отделно над 15 млн. са загубите на транспортните оператори.

Не предвиждаме вдигаме на цените за паркиране, но предвиждаме разширението на зоните и то не е заради кризата, а заради желанието ни да се подрежда паркирането в София и разбира се, да се ограничава движението на автомобили в центъра на града, заяви Фандъкова.

Възстановят лифтовете на Витоша

Кметът на София каза, че е поела ангажимент за възстановяването на лифтовете.

"Собствениците на лифтове на Витоша нямат желание да ги възстановят, а това е най-екологичният вид транспорт в планината, заяви Фандъкова. Преди два дни общината обяви инвестиция за подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша за следващите три години, като средствата тази година ще са в размер на 130 000 лева.

Фандъкова изтъкна, че собствениците на лифтови съоръжения в планината над София се оправдават или със Закона за горите, или с Плана за управление на природния парк. Тя обаче е категорична, че съществуващите транспортни съоръжения трябва да се възстановят.

Столичният кмет обяви, че главният архитект на Столичната община ще актуализира обследванията както на Княжеския, така и на Драгалевския лифт, след което отново ще има заповеди за възстановявания в пълен обем. Йорданка Фандъкова съобщи, че при ново обжалване от страна на собствениците, ще поиска решение на Столичния общински съвет за финансиране на собствена техническа експертиза относно лифтовете.