Почти тройно са скочили продажбите на всички електроуреди, които служат за топлене на вода, обявиха от големите вериги магазини.

От вчера ТЕЦ "София Изток" излезе в ремонт и хиляди софиянци останаха без топла вода за 10 дни.

Как се справят засегнатите от ремонта столичани, провери екип на БНТ.

Начините за справяне с липсата на топла вода варират във времето, но има няколко стабилни тактики, които всеки може да приложи за сутрешния душ.

Николай Иванов е решил да се къпе със стоплена вода в тенджера. Той живее в "Дружба", един от кварталите които са засегнати от големия ремонт на топлофикационната система.

Той ще топли водата в тенджерата шест дни, защото в останалите 4 дни ще бъде в Гърция.  Признава, че е планирал пътуването до южната ни съседка, за да си спести досадното топлене на вода в този период.

"Както виждате само тук си загубих 30 секунди до минута, за да налея вода, след това докато загрея котлона, може би душ от 10 минути става на 50", смята Николай Иванов демонстрирайки как топли вода в тенджерата за сутрешния душ.

По думите му около 15 минути минимум се топли водата, след това я разрежда със студена и така процедурата се удължава доста.

Този душ с леген и тенджера излеза 30-40 стотинки за нагряване на водата и 50 минути за изпълнение на процедурата. За по-лесен и удобен вариант мнозина използват бойлери.

Най-евтиният е 90-100 лева, малък проточен бойлер от вида на добре познатите от едно време юнги, като при тях недостатъкът е, че е доста по-слаб дебита на водата, за да може да достигне температурата, която искаме", обяснява Йордан Вакъвчиев от магазин за електроуреди.

Инсталацията трябва ли да е стабилна за монтирането на такъв бойлер.

"Със сигурност, това кара половината в старите кооперации и панелни сгради в София да не могат да си позволят хубав проточен бойлер. Тогава те минават на обемните бойлери, които са между 2 и три киловата", обяснява търговецът.

Някои хора приемат по-спокойно липсата на топла вода и са готови да използват добре познатите бързовари.

Друга алтернатива за столичани, останали без топла вода, са денонощно течащите чешми с минерална топла вода пред Централната баня.

"Имаме късмет, добре че тук има хубава вода, минерална, здравословна и топлината й се запазва до вкъщи", споделя столичанин, който е решил по този начин проблема с топлия душ.

Липсата на топла вода в много квартали на София ще има и положителен ефект върху сплотяването на семейства и сближаването между приятели. В следващите десетина дни мнозина ще преброят близките си, които имат бойлер или течаща топла вода, за да планират гостуване.

Други пък ще зачестят посещенията си във фитнес залите и басейните, в които топлата вода все още е в изобилие.

Не ползвайте кранчето за топлата вода

Междувременно инж. Боян Паунов от Столичната топлофикация посъветва хората да не ползват кранчето на топлата вода, докато тя е спряна, тъй като така водомерът се върти и може да им бъде отчетено нещо, което не са получили.

По думите му, след планираните ремонти системата ще заработи по-добре.

"В близките дни започва пълна ревизия на магистралния водопровод, който ни създаде неприятности през февруари. Тази ревизия означава пълен преглед на състоянието на водопровода и компрометираните части ще бъдат сменени. Няма откъде да мине топлоносителят, ако спрем този водопровод. Не говорим за ремонти по отношение на абонатни станции, а по магистрален водопровод - основния, по който се разпространява топлоподаването към абонатните станции към ТЕЦ София-Изток", обясни Паунов.

Тази година Топлофикация е предвидива да подменим общо 22 километра топлопроводи.