Ремонтът започна на 6 юли и негов изпълнител е фирмата е Щрабаг.
Строителните работи се изпълняват в срок, дано и времето е с нас, а качеството на работата се следи от строителния надзор всекидневно, каза още заместни-кметът, цитирана от БТА, при инспекция на обекта.

Реновираната детска площадка ще бъде с няколко сектора - за малките от 0 до 3 години и за децата над 3 години.

Двата паметника на културата - пластиката на слона и на костенурката, ще бъдат реставрирани от експерти на Музея на София, защото са силно увредени във времето с много пукнатини.

Специалисти с необходимите лицензи ще реставрират слончето и костенурката и те отново ще заемат местата си, на които всички сме свикнали да ги виждаме, посочи Бояджийска.

Приключен е също ремонтът на тоалетната, която е в непосредствена близост до детската площадка и това е част от комплекта мерки по възстановяване на Борисовата градина. Бояджийска представи и последващите етапи от ремонта на парка, които включват алейната мрежа.

За тази година е предвиден ремонт на всички алеи от Централния вход до средата на парка, с обща площ от 20 хил. кв. метра. Предвидено е новите алеи да са изпълнени с паваж от двете страни и асфалтова ивица в средата, като ролята на паважа е да изпълнява и дрениращи функции за отвеждане на повърхностните води.

Изграждането на алеите ще се бъде разделено на осем етапа, за да се сведе до минимум неудобството за гражданите. Срокът на договор е 80 календарни дни и очакванията са до средата на октомври целият обект да бъде завършен.

План схема за преместваемите обекти в Борисовата градина предвижда нови конкурси и сключване на договори по отношение на заведенията на неговата територия, каза в отговор на въпрос Бояджийска. По думите й обектите, които в момента виждаме там, нямат законосъобразни договори и са предприети стъпки за премахването им.

По думите на зам.-кмета тяхната визия също не отговаря на изискванията за одобрената вече такава на Борисовата градина.

Близо 350 хил. е стойността на обновената детска площадка и още 160 хил. на новата тоалетна. Около 1 350 000 лева ще струва изграждането на алеите в Борисовата градина, уточни зам.-кметът.

По отношение на сигурността се отделят средства от около 200-300 хил. лева годишно от общинския бюджет. Поставените 40 видеокамери и допълнителна денонощна охрана, за съжаление не могат да предотвратят вандалските актове в парка, каза Мария Бояджийска. Тя апелира гражданите да подават повече сигнали за констатирани нарушения.