Посолството на Украйна у нас излезе с декларация, с която призовава всички официални лица и политически сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели. В същото време Димитър Стоянов, секретар по отбраната на президента, критикува служебния премиер, че е поел ангажимент във Вашингтон, че помощта от България за Украйна ще е в размер на 157 млн лв., без да има одобрението на парламента. 

В позицията на посолството се казва, че Украйна изразява благодарност към българския парламент и правителството за оказаната до момента подкрепа, но не споменава президента Румен Радев. Позицията е публикувана на фона на отказа му да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон заради позицията на правителство в подкрепа на Украйна.

"Украйна високо оценява и е благодарна на Република България, Народното събрание и Правителството за взетите решения в подкрепа на Украйна и за цялата оказана политическа, финансова, енергийна, хуманитарна и отбранителна практическа помощ. Това е значителен принос за нашата съвместна победа, потвърждаване на исторически приятелски украинско-български отношения и взаимопомощ в трудни времена", се казва в позицията.

"Украинците всеки ден плащат най-ужасната цена за спирането на агресора. Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават подстрекаване към подкрепа на държавата агресор. Забавянето или ограничаването на предоставянето на необходимата помощ за Украйна няма да доведе до мир, а до повече жертви и до приближаване на фронта към границите на ЕС", гласи посланието на украинското посолство.

В него се допълва, че увеличаването на отбранителната помощ за Украйна ще помогне за укрепване на сигурността в целия регион, за възстановяване на зачитането на международното право и ще доближи справедливия мир.

Преди дни стана ясно, че евентуалното отпускане на българска помощ за Украйнав размер на 80 млн. евро е в основата на разправията кой да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

С критики към служебния премиер Димитър Главчев по-рано днес излезе секретарят по отбраната на президента Димитър Стоянов:

"Днес, г-н Главчев, набеден от премъдрите конституционни реформи, за служебен премиер, казал пред медиите, че в българската позиция за Срещата на върха на НАТО е посочена сумата от 80 млн. евро, като помощ за Украйна, но тя била индикативна (ориентировъчна) и трябвало след това да се гласува от Народното събрание. Демек, може и да не мине на гласуване в поредното кратко Народно събрание.

Г-н Главчев пропусна да спомене, че комай тази сума е минималният ангажимент, който страната ни трябва да поеме (оттам и нейната "индикативност"). Тоест, може да се наложи помощта да е по-голяма. Колко по-голяма - ще видим". 

По думите на Стоянов Главчев е поел във Вашингтон политически ангажимент, че България "ще се изръси с поне 157 млн лв., без да има одобрение от парламента". "Нали, много обичаме да напомняме, че живеем в парламентарна република, та да напомня и аз. За тези, които ще кажат, че 157 млн. не били чак толкова много - нека погледнат колко е тазгодишният бюджет на Министерството на младежта и спорта - по-малък е. И бюджетът на Министерството на електронното управление е по-малък, и този на Министерство на туризма и прочее. Така, че сумата е осезаема на фона на държавния бюджет", посочва секретарят по отбраната на президента. И още: 

"Не било "кеш", рече бившия началник по партийна линия на г-н Главчев. За щастие, и в кюлчета не е! Както се изказа Борисов - отива за закупуване на оръжие за Украйна за "постигане на мир". Сериозно?!

Г-н служебният премиер отиде още по-далеч във фарса, като каза, че тези пари, които той се ангажира да даде на Украйна, щели да ни бъдат върнат. И как ще се върнат, от кой фонд, от коя държава ще ги вземат за да ни ги върнат? И ако някоя друга държава ще ни ги връща, защо въобще ги даваме ние, а не те? Въпроси много, ясни и честни отговори няма да има.

Да се върнем на Борисов, който рече, че "даваме старото ненужно съветско оборудване", а "България получавала пари за него". Типичният стил на Борисов - прави от оловото - злато. Така де, за ненужно старо въоръжение, някой му плаща скъпо и прескъпо. Ама точно тъй ли е, няма кой да се интересува в последствие. Важното е да се изкажем и безкритично да ни цитират". 

Стоянов задава въпроса дали българинът го интересува как в момент на война до нашите граници изведнъж в България се появи толкова много излишно оръжие? "Накупили сме толкова много ново въоръжение, че имаме да предоставяме (разбирай подаряваме) старо?", добавя той. 

През 2020 г. след проведен Стратегически преглед на отбраната бяха определени военновременни формирования с необходимата военна техника, които бяха внесени за утвърждаване от 49-то Народно събрание. Тогава нямаше излишна военна техника. Днес, когато войната е на прага на държавата ни, без да е завършен новият Стратегически преглед на отбраната, бе утвърден нов списък с военновременни формирования, след което се оказа, че имаме много техника с "отпаднала необходимост". Всеки интелигентен българин може да се сети как е станала тази еквилибристика и защо е направена - за да се покажем, че сме евроатлантици, но по делянпеевски тертип. Както казват, хартията търпи всичко, но трябва ли ние българите да търпим подобни лъжи?!, добавя Димитър Стоянов. 

Публикацията му завършва с думите, че до вчера са се късали ризи и се обяснявало, че нашата позиция е суперсекретна и нямало как да се обяви публично. "Днес вече започнаха да признават какви ангажименти се поемат от името на България. Внезапно разсекретихме позицията или...?"