Кулинарният фестивал ще предостави възможности за дегустации, кулинарни пътешествия, обучение и забавления на откритите площи пред зала 6 на НДК, съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

Кулинарното пътешествие по картата на Европа ще започне от север с представяне на скандинавски кулинарни специалитети.
Всеки ден на щанда на Норвегия ще се гощава с рибни и други национални ястия - ордьоври и основни блюда със сьомга, скариди, хайвер, треска и еленско месо, норвежка супа от сьомга, скариди и сметана.

Швеция ще предлага морски изкушения - тост с маринова съомга и сос от копър и майонеза, терина от бяла риба със сос от билки, "Изкушението на Йансон" - огретен с аншоа и картофи, мини шведски кюфтенца, сервирани с картофено пюре и сладко от червени боровинки, а за десерт канелени кифлички.

В един от дните на изложението Финландия ще гостува със свой майстор - готвач за демонстрация на местни специалитети - Карелски пай, домашно пушена сьомга, мариновано говеждо филе и Рунеберг пай.

След това идва ред на посещение в Чехия. Всички почитатели на традициите на стара Прага ще бъдат очаровани от представянето на чешкия майстор - готвач и типичните за страната "Брамборачка" - гъбена супа с картофи и зеленчуци, гулаш с кнедли, свинско печено със зеле и кнедли, картофи със зеле, ще опитаме хапки - с влашка салата и с помазанка - крем от кашкавал и чесън.
Десертите ще бъдат щрудел, Ливанце - сладки катми и Ромови венчета.

От южната част на Европа в София ще гостува Италия, която на своя щанд ще защитава честта, богатството, разнообразието и здравословността на Средиземноморската кухня.
"Евро-Ток България" със своите членове ще презентира най-известните столични ресторанти, предлагащи интернационална кухня.

По предварителна продажба билетите ще са на цени от 3 лева за възрастни и 2 лева за ученици и пенсионери.

"Вкусовете на Европа" се организира под егидата на Министерство на земеделието и храните, като продукти, произведени по новите утвърдени стандарти за месни, млечни и хлебни изделия и лютеница, ще бъдат представени и предлагани на щанда на министерството.
В рамките на изложението ще има и международната изложба, организирана от Европейската комисия, и посветена на 50-годишнината на Общоевропейската селскостопанска политика - "Европейско селско стопанство".