Решението за премахването ще бъде гласувано на заседание на Столичния общински съвет през този месец, като процедурата по премахването ще започне след гласуването.

На заседанието на комисията по стопанска политика имаше около 20 живеещи в района граждани, които аплодираха гласуваното съгласие на комисията за премахването. По думите на част от тях така ще се реши дългогодишен проблем на района, който се е превърнал в проблем на целия град.

От първите, предвидени за премахване, сергии и павилиони стопанисващото дружество "Пазари Възраждане" ЕАД е спечелило 560 хиляди лева от пазарните такси. От целия участък, който ще бъде освободен за реконструкция - между ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и ул. "Екзарх Йосиф" дружеството е събрало такси в размер на 1,6 млн. лв. за миналата година.

По думите на главния архитект предстои премахването на още 20 павилиони, както и на две полумасивни сгради. Това ще стане непосредствено след избора на изпълнител на реконструкцията на пазара, която ще бъде завършена в средата на 2012 година.

Петър Диков посочи, че е необходимо и въвеждането на ограничение в договорите на наемателите на обекти в обсега на реконструкцията - "до началото на строителството", с цел да се избегне плащането на обезщетения.