Криза се очертава и в Русе. Там болниците са препълнени. Леглата за настаняване на болни от COVID са изчерпани.

В двете университетски болници и в белодробната капацитетът е запълнен.

От областния оперативен щаб свикаха спешна среща с ръководствата на лечебните заведения, за да се намерят варианти за решаване на проблема.

Болни със симптоми на коронавирус - силна отпадналост, температура и кашлица, не могат да извикат дори линейка, оплакаха се потърпевши пред Русе Медиа. От тел.112 пресяват сигналите и при по-леки случаи директно отказват да ги прехвърлят към Спешна помощ, тъй като дори линейката да ги вземе, няма къде да ги откара за настаняване. Налага се да се чака евентуалното изписване на излекуван от отделенията за коронавирус.

В тези случаи вариантите са пациентите да се свържат с личния лекар, което в почивните дни понякога е проблем, и джипито да прецени състоянието им. Ако наистина се касае за животозастрашаващо състояние, тогава личният лекар може да извика линейка, но отново стои въпросът къде да закарат болния. Ако са в състояние сами да се придвижват, пациентите биха могли да отидат до триажните пунктове в болниците, където да ги диагностицират и да им дадат съвет какво да правят. Но легла все така няма.

Единствено за момента с минимална леглова база разполага новооткритото отделение към Комплексния онкологичен център, но там може да постъпи единствено болен с доказан коронавирус чрез PCR тест и рентгенова снимка. В отделението на КОЦ не разполагат с реанимационни легла.

Допълнителен проблем е и липсата на достатъчно медицински персонал в града, който да се грижи за пациентите. Във всички болници има заразени лекари, сестри и санитари, а тези, които все още са на работа, са на предела на силите си.