Денят на Русенския университет - 12 ноември, бе тържествено отбелязан с поднасяне на венци пред паметника на неговия патрон Ангел Кънчев и откриване на изложба във фоайето, с награждаване на авторите на печатни и електронни издания.

По-късно, в Канев Център, се продведе тържествено събрание, в което участие взе цялата академична общност.

Ректорът на Русенския университет изнесе тържествено слово по този повод. "За изминалата една година Русенският университет стана по-силен, по-мъдър и по вдъхновен", отбеляза чл. кор. проф. Христо Белоев в началото на тържественото си слово. Днес се навършват 73 години от създаване на образователната институция и 168 години от рождението на патрона Ангел Кънчев.

"По-силен, защото още по-силно и категорично университета заяви своето участие в национален и международен мащаб. По-мъдър, защото видимо е нараснал броят на преподавателските и научни разработки, и иновации в образованието, с които е спечелил национално и международно признание. По-вдъхновен, защото претворяването на идеите на дипломантите и докторантите в дела, успехите на професионалните, културните и спортните клубове е вдъхновение и гордост за всички от Русенския университет", каза още Белоев.

На днешният ден, ректорът припомни множеството поводи, когато името на Русенския университет е отбелязано с огромен респект. Такъв един повод е председателството на България на Съвета на ЕС през първите шест месеца. Това историческо събитие вписва университета като домакин на няколко събития.