Русенската община Ветово е на път да остане без банкомат, след като преди месец затвори врати единственият банков офис в малкото градче. Хората там са притеснени, че ще трябва да пътуват до други населени места, за да получават заплати и пенсии. Общината, която има сметка в същата банка, също е притеснена, защото така ще се наруши работата на администрацията ѝ.

"Проблемите с банковия клон започнаха края на октомври миналата година, когато ни съобщиха устно, че предстои закриването на единствения банков офис в град Ветово, който е общински център. В края на ноември получихме писмо, че на 10 януари офисът ще бъде закрит", разказа в "Денят започва" Мехмед Мехмед - кмет на Община Ветово.

Това е огромен проблем за обслужването на общинските сметки, защото банката, закрила офиса си във Ветово, ги обслужва. В момента те са пренасочени към клон в Русе, което е на 40 км от града.

"През ден служители на общината трябва да пътуват до Русе, за да извършват различни банкови операции", продължи кметът.

Мехмед припомни, че в началото на годината е времето, когато се събират различни данъци и такси и ежедневно се генерират сериозни суми, което създава допълнителни проблеми пред общинската администрация.

"Община Ветово има 15 000 жители, а на територията на града има само един-единствен банкомат. Най-близкият банкомат е на 12 км. Банката обеща да остави банкомата в града, а после съобщи, че има възможност да го махне, е още по-тревожно", добави той.