Кметът на Русе Пенчо Милков се е срещнал днес в София с министъра на околната среда и водите Нено Димов и е поставил искането в града да има постоянно действаща мобилна модерна станция за контрол на чистота на въздуха. Това съобщават от общинската управа в Русе.

Милков е посочил, че станцията трябва да бъде модерна, да отчита органични замърсители и да бъде мобилна. Той е получил подкрепа и уверение от министър Димов, че градът трябва да бъде снабден с новата техника.

Милков е обяснил на министъра колко чувствителен е за гражданите на Русе проблемът с въздуха. Кметът е обсъдил с него и проекта за тролейбусен и електробусен транспорт, както и забавените с години проекти за изграждане на сепарираща и анаеробна инсталации в Русе.

От кметството обясняват, че инсталациите трябва да ги има, за да намалеят отчисленията към Министерството на околната среда и водите. През тази година те са били на стойност 3,5 млн. лева, но догодина ще бъдат 4,5 млн. лева.

Според Милков постоянната мобилна станция ще е стъпка към установяване на действителните замърсители, както и категорично възпиране на всеки, който си позволява да замърсява въздуха на Русе.