На 23 септември Община Русе отново ще посрещне националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга". Всяко дете, което между 10,00 и 14,00 часа донесе на пункта на пл. "Свобода" 5 кг хартия за рециклиране с помощта на възрастен придружител, ще получи книжка по избор.

А всички малки екоентусиасти, които предадат допълнителни 5 кг, ще бъдат възнаградени с новото издание "Грийн тийн", публикувано специално за благотворителната кауза.

Организатори на събитието са "ЕКОПАК България" и Книжен център "Гринуич" и традиционно инициативата се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Вече три поредни години дунавският град е сред рекордьорите на "Стара хартия за нова книга" - общо 5650 деца от Русе са предали 32 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 416 дървета. В замяна малчуганите са получили повече от 7500 нови книги.

Кампанията вече премина през градовете Бургас, Хасково и София, а след Русе събитието ще се проведе в още две големи общини - в Плевен на 24 септември и в Пловдив на 29 септември.