Искрен Маринов е роден на 20 май 1979 г. Има завършени две магистратури – по право и по „Международни икономически отношения“.

Последните две години е адвокат в Русенската адвокатска колегия. От 2009 до 2012 г. е хоноруван асистент по основи на правото и застрахователно право в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в гр. Свищов.

Четири години е работил и в отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в митница Русе. Завършил е курс „Контрол върху паричните средства и изпиране на пари“.

До момента в Министерството на правосъдието имаше само двама зам.-министри. Пръв бе назначен Илия Ангелов, в началото на юли м. г., малко след сформиране на кабинета. Ангелов не е юрист, а магистър по машиностроене и дългогодишен полицай, бил шеф на съдебната охрана в Пловдив, а ресорът му като зам. министър на правосъдието включва наблюдение на затворите и съдебната охрана. (Заедно с него тогава бе назначен и Иван Йорданов, юрист, към онзи момент управляващ консулството на България във Франкфурт на Майн, но той заяви, че не е давал съгласие за поста и не желае да го заема.)

Чак през септември м.г. за зам.-министър бе назначена и Сабрие Сапунджиева, дотогава член на Комисията за конфликт на интереси. Тя е за втори път зам. министър на правосъдието, първият път бе в правителството на Тройната коалиция.