ЦИК изтегли жребия за парламентарните избори на 2 април. 

Първи в бюлетината се подредиха от "БСП за България", следвани от ГЕРБ-СДС - с №2.

Трети номер се падна на "Възраждане", а веднага след тях, с №4 се подредиха от партия "Има такъв народ".

ПП-ДБ изтеглиха по жребий № 12, а следващият 13-и бе отреден на ДПС.

ВМРО бяха регистрирани за вота, но се отказаха от явяване в полза на бутона "не подкрепям никого". Така на вота през април останаха да се борят за влизане в 49-ия парламент 14 партии и 7 коалиции.

Снимки от публичното теглене на жребия вижте ТУК>>

На него присъстваха представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите, както и медиите. 

Изборната кампания започва навръх 3 март.

Ето и номерата на политическите сили, претенденденти за гласа на избирателя на поредния предсрочен вот:

1 - КП "БСП за България"

2 - КП ГЕРБ-СДС

3 - ПП "Възраждане"

4 - ПП "Има такъв народ"

5 - ПП "Народна партия "Истината и само истината"

6 - КП "Неутрална България"

7 - ПП "Българско национално обединение - БНО"

8 - КП "Заедно"

9 - ПП Български национален съюз "Нова демокрация"

10 - ПП "Национално движение за стабилност и възход" (НДСВ)

11 - ПП "Консервативно обединение на десницата - КОД"

12 - КП "Продължаваме промяната - Демократична България"

13 - ПП "Движение за права и свободи"

14 - КП "Левицата!"

15 - ПП "Български възход"

16 - ПП МИР

17 - ПП "Българска социалдемокрация - Евролевица"

18 - ПП "Български съюз за директна демокрация"

19 - ПП "Глас народен"

20 - ПП Социалистическа партия "Български път"

21 - КП "Вън от ЕС и НАТО"

Снимка: БТА

Веднага след жребия последваха и традиционните коментари на политиците, които винаги търсят символиката на числата като знак за бъдещо представяне.

"№1 сме, това говори всичко. Нека да не слушаме социологията в момента", коментира с явен оптимизъм Борислав Гуцанов от БСП на фона на последните данни на "Алфа рисърч", отредили пето място на коалицията "БСП за България" със 7,8%.

"Не съм видял нито веднъж социологията да познае. Ние си вървим напред. Неслучайно сме на 130 години и знаем какво да направим и знаем как да го направим", обаче не вярва социалистът на социологическите данни. Най-важното нещо за нас е спокойствието, мирът и доходите на гражданите", заключи Гуцанов.

Снимка: БТА

Вторите по ред на номерата в бюлетината - ГЕРБ-СДС, не залагат толкова много на нумерологията и случайността.

"Това е само число, по-важното е тази епоха на експерименти да приключи", коментира Томислав Дончев. "Най-важно е да има политическа воля, да се сформира ясно мнозинство и правителство, което да носи отговорност", смята Дончев. Според Делян Добрев тяхната формация е единствената, която може да реши проблема с инфлацията.

Снимка: БТА

Росен Желязков пък се надява след изборите да има, както редовно правителство, така и да се намери консенсус за провеждането на правосъдната реформа, която да "не е инженеринг, а да бъде обосновано очакване на обществото за справедливост и работещо и функциониращо правосъдие". На въпроса дали ще има подкрепа за законите на Крум Зарков, Томислав Дончев пък се пошегува: "Крумовите закони са важни."

Снимка: Булфото

На жребия от ПП и ДБ присъстваха бивши депутати, сред тях Настимир Ананиев и Надежда Йорданова, както и ексшефът на 47-ото НС Никола Минчев.

От името на тяхната млада коалиция, сформирана специално за изборите на 2 април, жребия разтълкува Надежда Йорданова, която също като Гуцанов разпозна бъдеща победа на вота.

Снимка: Булфото

"Явяваме се обединени на изборите, за да ги спечелим. С номер 12 ще бъдем на първо място на 2 април. Това ще е победа не за нас, а за една нова и модерна България", каза бившата правосъдна министърка от четворната коалиция.

Снимка: Булфото

"Събрали сме обединени професионалисти, които заедно с подкрепата на цялото общество ще предлагаме и налагаме верни и правилни решения. Първо трябва да се реформират институциите и след това личностите", добави тя за намеренията им как ще управляват.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

ДПС също са доволни от номера на бюлетината, който иначе беше фаталният 13 - веднага след 12-тите ПП-ДБ. От вълнение или не, лидерът на Младежкото ДПС Сезгин Мехмед обаче наблегна преди всичко на тройката. "Падна ни се едно много хубаво число - №3, то символизира началото и съвършенството", каза пред журналисти Мехмед.

Снимка: БТА

Надявам се, че ще успеем да дадем старт на кампанията с жребия, който беше изтеглен днес и ще успеем да бъдем в една ползотворна и позитивна кампания, така че след това печеливши да бъдат на първо място българските избиратели и българските граждани, добави той. По думите му ДПС никога не си е поставяло за цел да бъде в управлението с една или друга политическа формация, а винаги - да бъде част от управлението. "Това е стремежът на всяка една политическа партия и аз се надявам, че българският избирател ще ни даде възможността да участваме в управлението на страната", каза политикът от ДПС.

Снимка: Булфото

От ИТН пък са категорични, че влизат в следващия парламент, след като социологически проучвания ги подреждат малко под чертата. "Има такъв народ" категорично ще участва в 49-ия парламент и ще бъде факторът, който ще гарантира, че той най-накрая ще работи", коментира Станислав Балабанов.

"Вярваме на хората, които застават зад номера. Това е важното. Късметът ни отреди "Има такъв народ" да влезе в предизборната надпревара с №4", каза представителят на партията на Слави Трифонов. "Хората зад номера са важни. Ние ще направим всичко възможно те да са спокойни след изборите", наблегна той.

Снимка: Булфото

Бившият му съратник от ИТН Любомир Каримански, вече в коалицията "Заедно", пък коментира жребия така:

"Вече няма такт 7/8, а има само 8 и победа".

"Надяваме се на добри резултати, защото имаме номер 8 в бюлетината. №8 означава само победа, заедно и единство до безкрай. Ние ще бъдем заедно до безкрая.", каза още Каримански.

Снимка: БТА

Снимка: Булфото