Министерският съвет одобри допълнителни финансови средства към вече определената план-сметка за провеждане на изборите. Тази план-сметка се допълни с 6 444 735 лв. за техническото осигуряване на видеозаснемането и видеонаблюдението след края на изборния ден. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Министър Тодоров посочи, че средствата ще послужат не само за доставка на технически устройства, а също и за комуникационна свързаност, изграждане на система за управление и видеоизлъчване и заснемане, както и последващо съхранение на записите. 

С това бюджетът, отделен за организация на предсрочните парламентарни избори, става близо 93,5 млн. лв.

"Предложеното решение е базирано както на собствена разработка от "Информационно обслужване", така и на ползване на готови решения на телеком операторите и на световни доставчици на облачни услуги. Допълнение на план-сметката се прави, защото в първоначално определената не бяха включени дейностите по видеонаблюдение и видеозаснемане", уточни министърът.

Георги Тодоров допълни, че ще бъде изграден специален интернет сайт, където ще бъде гарантирана сигурността на излъчваната информация. Той припомни, че предстои Централната избирателна комисия да излезе с методически указания относно това как точно трябва да се осъществи видеонаблюдението и излъчването, а ангажиментът на Министерския съвет е единствено да осигури техническото обезпечаване на процесите.

На 3 февруари служебното правителство одобри план-сметката в размер на 87,7 млн. лв. за осъществяване на дейностите, свързани с провеждането на предстоящите избори за народни представители, насрочени за 2 април.

Как точно ще се заснема фактическото броене на бюлетините трябва да стане ясно след излизане на методическите указания от страна на ЦИК.