На тези избори "Републиканци за България" ще подкрепят по места кандидатите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", но партията няма да участва пряко във вота. Това заяви лидерът на политическата формация Цветан Цветанов, пред Radian.bg, който беше на посещение в Шумен, а преди това се срещна с членове и симпатизанти в Търговище.

"Ние и на предишните избори подкрепихме "Демократична България" и "Продължаваме промяната", защото сме сериозна алтернатива на ГЕРБ. И въпреки че аз съм създавал ГЕРБ, сега търсим друга алтернатива заради предателството към стойностните и качествени членове на ГЕРБ. Това предателство се измерва и с намаляващата подкрепа за ГЕРБ - през 2009 г. партията имаше 1,6 милиона гласоподаватели, на всеки следващ избор те намаляваха - до 1,100 милиона, след това до 800 000, последно до 600 000 души", коментира Цветанов.

Той обаче е по-скоро песимист за резултатите от предстоящите избори, макар че се надява обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да успее да излъчи стабилна парламентарна група и правителство. "Въпреки разочарованието от ГЕРБ, за голямо съжаление, не се усеща енергията, която трябваше да се генерира от обединението на ПП и ДБ. Изпусна се зарядът", смята Цветанов.

Лидерът на републиканците смята предстоящите парламентарни избори за генерална репетиция за местния вот. "Затова ние отново ще подкрепим кандидати на ДБ и ПП с нашите структури по места, там, където имаме добра комуникация. Защото, за да се противодейства на ГЕРБ, ДПС и БСП, трябва да има точно такава консолидация на останалите партии, нещо като ОДС от хубавите демократични процеси през 1996-97 година. Но сега, за съжаление, не се постигна това широко отваряне в политическото пространство, което имаше ОДС. Имаше много възможности да се събере периферията, които не бяха използвани и мисля, че подкрепата в големите градове София, Пловдив и Варна няма да е достатъчна за една убедителна победа, която да очертае истинска възможност за реформи", заяви Цветан Цветанов.

Той се надява, че коалицията ПП - ДБ ще спечели над 90 места в следващия парламент, за да успее да се противопостави на т.нар. хартиена коалиция. Но ако депутатите на ПП-ДБ са под 80, това означава, че "хартиената коалиция" ще си направи изключително важните избори за Висш съдебен съвет, за съдебен инспектор и т.н. по начин, по който те сметнат за добре, коментира Цветанов. "За тези гласувания трябва квалифицирано мнозинство, т.е. ако имаш под 80 депутати, не можеш да влияеш на решенията на мнозинството, в случая на хартиената коалиция. За съжаление, това ще бъде с тежки последствия за възможността да се възползваме от добавените средства, които можем да получим от Европа", каза той.

"Тези избори, за голямо съжаление, няма да дадат отговори на всички въпроси, които вълнуват хората. Толкова честото явяване на парламентарни избори в рамките на две години означава, че няма да има промяна в политическата конфигурация и цялата тази обществена енергия за пореден път ще бъде пропиляна. България ще продължи да губи европейски средства, но най-важното е, че отсъствието на реформи и законодателни промени, които са обвързани с получаването на европейски средства, ни превръщат в една държава в дълбоката периферия на ЕС. Неслучайно когато се обсъждаше темата за Шенген, се заговори за първи път за отделянето на Румъния от България, а аз си спомням времето от 2012 г., когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, и се говореше за отделянето на България от Румъния", заяви лидерът на Републиканци за България.