Сглобката не е това, което беше, поне по темата енергетика. Част от некоалиционните партньори се хлъзнаха на динена кора, подложена от другата половина на мнозинството, която получи неочаквано рамо от опозицията. 

Така към бойкота на ПП-ДБ срещу петъчното извънредно заседание на парламента се присъединиха от БСП и "Възраждане", за да бъде осуетено искането на ГЕРБ и ДПС да отхвърлят ветото на президента два дни преди изборите и най-вече - да приемат механизъм за компенсации на цените на горивата от свръхпечалбите на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". Поправките са свързани с тъй наречените от Делян Добрев 73 ст. на литър гориво и прибирането в полза на държавата на 3 млн. дневно от "Лукойл". Законът за енергетиката, внесен от МС, който бе върнат от Румен Радев за повторно разглеждане, пък е условие в Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим парите от ЕК.

Първи от ПП-ДБ заявиха, че не искат да има извънредно заседание преди деня за размисъл, за да не се използва трибуната за предизборна агитация.

После и "Възраждане" обявиха, че депутатите им няма да влязат в пленарната зала. Те изведоха като аргумент ветото на президента върху закона за енергетиката, като съображенията му съвпадали с техните. А като втори аргумент добавиха, че не желаят да изпълняват желания на Делян Пеевски. От партията на Костадинов призоваха ИТН и БСП също да не участват в заседанието, след като ПП-ДБ и вчера, и днес потвърдиха, че не отстъпват от решението си.

"Призоваваме ПП-ДБ, БСП и ИТН да постъпят по същия начин, веднъж, за да провалят плановете на ГЕРБ и ДПС, и втори път, за да докажат, че не са безгласни букви, привиквани от Пеевски, когато той си реши", заявиха от "Възраждане".

БСП също бойкотира утрешното заседание. "Няма да влезем, няма да направим кворума. Няма да сме златният пръст на Бойко Борисов за античовешките решения, които иска да взима", категорична беше соцлидерката Корнелия Нинова, като визира най-вече президентското вето върху либерализацията на цените на електричеството за битовите потребители.

"Ако всички спазят обещанията си, нашите гласове биха направили кворум. Няма да го направим, защото не просто сме във ваканция или сме в предизборна кампания, а заради съществото на въпросите, които ще се решават", категорична беше Нинова.

"Не знам кой е искал Нинова да става златен пръст. Мисля, че утре е прекрасна възможност двете партии, подкрепени от ДПС, да отхвърлим ветото на президента", реагира Бойко Борисов и още веднъж призова ПП-ДБ да дойдат в НС.

Борисов предупреди ПП-ДБ, че ако в петък не дойдат да отхвърлят заедно ветото на президента, не гарантира, че ще може да контролира депутатите си. "Те ще започнат да не ме слушат", каза лидерът на ГЕРБ. Той добави, че депутатите му го заплашват, че следващия път те пък няма да влязат и ПП-ДБ ще трябва да отхвърлят ветото заедно с "Възраждане" и БСП.

Кирил Петков отговори, че са категорични и няма да отидат в Народното събрание. "Най-важният ден за хората, когато следващите два дни наистина трябва да решат кой да бъде градоначалникът, кой да бъде човекът, който следващите четири години ще управлява техните населени места. Да не им хвърляме прах в очите със 73 стотинки, с не знам какви стотинки, защото всичко, което е свързано с "Лукойл", винаги може да се реши и след изборите", заяви съпредседателят на ПП.

Така, ако всички партии спазят предварителните си обещания да не идват в парламента, то в пленарната зала няма да бъде събран кворум за заседание.

ГЕРБ-СДС и ДПС имат 105 депутати, а дори и ИТН да влязат в залата, бройката им става 116, при условие, че е необходимо поне 121 народни представители да се регистрират за старт на заседанието. За това, че се търсят спешно петима недостигащи депутати за кворум, намекна Нинова, която обвини, че "двама-трима души" опитват да вербуват социалисти. Гарантира обаче, че депутат на БСП няма да влезе в залата, за да крепи кворума. 

Ще бъдат ли намерени липсващите гласове, за да се открие заседанието, предстои да видим точно в 12.00 по обед. Иначе, официално депутатите са в предизборна ваканция до 8 ноември.