Съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска премиерът Николай Денков да докладва писмено по казуса "Лукойл" и му постави краен срок - това да стане до четвъртък вечерта.

"Очакваме министър-председателят да информира писмено Народното събрание относно намеренията, действията и фактическото състояние на нещата по казуса "Лукойл". И това да бъде сторено до четвъртък вечерта, тъй като в петък в парламента ще се обсъждат именно измененията в Закона за енергетиката и ще се преодолее ветото на президента, като и в двата случая това засяга темата "Лукойл Нефтохим Бургас", заяви в Търговище Пеевски по повод изявлението на премиера Денков пред журналисти в МС.

Така Пеевски отговори на премиера Николай Денков, който по-рано днес съобщи, че е решил да съди всички, които обвиняват представителите на ПП-ДБ във властта, че имат по-особени обвързаности с рафинерията."По отношение на приказките за "хранилки" и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен - завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил", каза министър-председателят. Констатацията за хранилката направи преди ден шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев, който обяви, че председатели на парламентарни групи и министри били на хранилка при "Лукойл" и затова не желаят да отпадне дерогацията.

"Крайно време е премиер и правителство да информират народните представители за взаимоотношенията си с рафинерията и плащането или не на техните данъци, като изчистят противоречивите информации, които подава "Лукойл", че няма да си изпълни задълженията към бюджета, подчерта Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

"И още нещо - не смятаме за редно назначените от парламента да коментират качеството на приетите от Народното събрание закони и се надяваме това да не се превръща в практика", каза Пеевски.

"Ако премиерът смята, че има нужда от промени в действащите закони, нека Министерският съвет ги предложи по надлежния ред, напомни съпредседателят на ПГ на ДПС. "Да не се окаже, че парламентът е приел правилните закони, а Министерският съвет си върши калпаво работата", добави той.

"Това ще стане ясно, когато и ако МС събере тези над 500 млн. лв. данъци от "Лукойл" и когато хората получат обратно 73 ст. на литър заредено гориво на бензиностанциите", категоричен е Пеевски.