Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов втвърди тона към партньорите от "некоалицията". Той предупреди, че ако не се разберат, може и да няма правителство след ротацията. 

"Ако утре ПП-ДБ не се явят и не отхвърлим ветото, няма да мога да контролирам парламентарната група. Те ще започнат да не ме слушат", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Бургас. Той добави, че депутатите му го заплашват, че следващия път те няма да влязат и ПП-ДБ ще трябва да отхвърлят ветото с "Възраждане" и БСП. 

"Не знам кой е искал Нинова да става златен пръст. Мисля, че утре е прекрасна възможност двете партии, подкрепени от ДПС, да отхвърлим ветото на президента", още веднъж призова той, след като и социалистите заявиха, че бойкотират. 

Малко по-рано от Сливен съпредседателят на ПП Кирил Петков отново потвърди, че ПП-ДБ няма да влязат в пленарната зала в петък.

"Ние няма да влезем в парламента, защото следващите два дни са времето, в което хората трябва да решат кой да бъде градоначалник, кой да бъде човекът, който следващите четири години ще управлява техните населени места, посочи той. Всичко, което е свързано с "Лукойл", винаги може да се реши след изборите. Сега е време да говорим за инфраструктурата, за детските градини, за училищата, за болниците и хората да направят правилния избор.", заяви Петков.

Борисов защити външната министърка и вицепремиер Мария Габриел, от която вчера ПП-ДБ поискаха ежеседмични писмени отчети по свършеното по Шенген и я укориха, че не е толкова активна като премиера Николай Денков.

"Самите те говореха, че е важно за плана за възстановяване. Защо да го отлагаме със седмица? Разбрахме се преди дни с Николай Денков, Кирил Петкова, Атанас Атансов, че трябва да се поправи закона - митниците да събират таксите, по въпроса за газа и хранилищата, които са монопол на "Лукойл" да се ползват и от други продавачи на горива в България. Към момента има дерогация, а на колонката е 3,30 бензинът. Защо при евтин уралски нефт толкова пари изтичат към дадена компания?", попита Борисов.

"Остават 1-2 дни до изборите и всички страшно са се изнервили. Почват да се говорят неща, които сигурно не ги и мислят, защото забравят как се случи тази сглобка. Това е правителство, наречено "Денков-Габриел". Габриел не е министър, а е вицепремиер. Чух какви ли не приказки, че няма да има ротация или че министри без съгласието на ПП-ДБ няма да се сменят. Само да напомня, че министри на ПП-ДБ няма да има, ако не са подкрепени от ГЕРБ. Сиреч, или няма да има правителство, или трябва да се разберем. Призовавам ги утре да дойдат и да приемем тези две неща, както и да отхвърлим ветото", сподели Борисов.

"Разбирам, че всеки си надъхва електората. Приятелски ги моля утре да отхвърлим ветото, защото в един момент групата на ГЕРБ няма да ме слуша", предупреди Борисов.

Аз уважавам много работещите в "Нефтохим", но компанията да си плаща данъците, каза Борисов. 

Таксата от 20 лева на мегаватчас дава възможност за допълнителни приходи от 3 млрд. лв. на година. Приветствам действията на правителството, неслучайно пръв съм се подписал, заяви Бойко Борисов.

"Задоволяваме това, което каза Асен Василев, че проверяват с НАП колко пари рафинерията дължи на държавата", добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов е доволен от думите на министър Асен Василев, че работят активно с НАП да уточнят колко пари рафинерията дължи на държавата.

"Цифрите които пуснаха - ДДС, акцизите, не са данъци, които да са платили, важен е корпоративният данък. Като изнасят горива да си спомнят, че държавата им възстанови и ДДС, и акциз. Не може в едната графа да отчитат, че дават на държавата, а в другата - че взимат от нея", заяви той. 

По думите му тази вечер Йордан Цонев ще има среща с Асен Василев и Румен Спецов, за да се определи механизмът за компенсация на потребителите на горива.

"Хипотетично, ако се откажем от дерогацията, ще падне ли бензинът? Плавно си пълзи нагоре и стана 3,3 лв. Когато беше Промяната, беше 4 лв. Какво се промени в тази рафинерия - токът ли поскъпна, газът ли, заплатите ли? Колегите от "Промяната", когато чуят за "Газпром" и газа, са много твърди, като стане въпрос за "Лукойл". Като стане въпрос за "Лукойл" са готови да падне правителството. Това не мога да го разбера", заяви още лидерът на ГЕРБ.