"Възраждане" няма да влезе в пленарната зала за петъчното извънредно заседание, на което ще бъде гледано ветото на президента върху текстове от Закона за енергетиката. Това съобщават от пресцентъра на партията.

Депутатите призовават ПП-ДБ, ИТН и БСП също да не участват в заседанието.

"Призоваваме ПП-ДБ, БСП и ИТН да постъпят по същия начин, веднъж, за да провалят плановете на ГЕРБ и ДПС, и втори път, за да докажат, че не са безгласни букви, привиквани от Пеевски, когато той си реши. Нека да опровергаят този факт като не стъпят в пленарна зала в петък", заявява лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от пресцентъра на партията.

Оттам допълват, че мотивите на президента за ветото изцяло повтарят доводите им при дебатите около приемането на Закона за енергетиката.

Днес енергийната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев, с което той върна за ново обсъждане в парламента промените в Закона за енергетиката, с които се предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

В мотивите се подчертава, че законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система, добавя БТА.

Извънредното заседание на Народното събрание е насрочено за петък (27 октомври), сочи справка на интернет страницата на парламента.

Освен президентското вето, се предвижда депутатите да обсъдят на първо гласуване промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти с вносители Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО