Москва е шокирана и възмутена от изгонването на тримата свещеници от Руската православна църква (РПЦ) от България, София цели прекъсване на отношенията между православните църкви на двете страни. Това се казва в коментар на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, публикуван на сайта му, предадоха ТАСС и БТА.

Руската църква ще затвори, а обявените от ДАНС за шпиони духовници от храма, са били откарани от българските миграционни власти в кола с решетки на прозорците, за да си съберат нещата от храма, а оттам да бъдат транспортирани до границата със Сърбия, съобщи Захарова.

По-рано ДАНС обяви, че заради дейност срещу националната сигурност на България в срок от 5 години нямат право да влизат в страната един руски гражданин и двама беларуси. Става въпрос за духовници от Руската църква в центъра на София. Единият експулсиран е предстоятелят на Подворието на Руската православна църква у нас, архимандрит Васиан, обявен на 15 септември от македонски медии за руски шпионин и изгонен от РСМ.

От ДАНС днес потвърдиха, че експулсирането е разпоредено със заповед на директора й Пламен Тончев. Принудителните мерки, които са наложени, са "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България".

Мерките са във връзка с извършвана от тримата дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Архимандрит Васиан, предстоятел на Руската църква у нас

Снимка: Подворие - София

"Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", уточняват от спецагенцията.

"Това е вопиющ неприятелски акт, България е на път да разкъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви", заяви в позицията говорителката на руската дипломация Мария Захарова, след като първи съобщиха новината от Руското посолство у нас.

Елеонора Митрофанова отказа да говори пред българските медии, които я чакаха пред Руската църква, с коментара, че по-голямо дъно от днешното няма. "Това е безпрецедентно. Църквата е отделена от държавата. И е непонятно как свещенослужители могат да застрашат националната сигурност", коментира по-рано пред ТАСС руската посланичка.

Захарова пък изрази възмущение, че свещениците са били третирани като престъпници, откарани в затворническа кола. 

"Хората, които са посветили живота си в служба на Бога в името на единението на руския и българския народ, на основата на общата религия и християнски ценности, бяха докарани като престъпници в специален транспорт с решетки на прозорците от миграционната служба на България в храма, за да си съберат вещите и още днес да бъдат въдворени като нарушители на закона", заяви Захарова. "Тях просто ще ги откарат на границата със Сърбия, където ще ги оставят на произвола на съдбата", допълва тя.

"Възмутени и шокирани сме от случващото се. Това още веднъж показва, че сегашното ръководство на България окончателно е тръгнало по пътя на разрушаването не само на политическите контакти между двете държави, но и на културно-хуманитарните връзки между нашите народи. Сега целта е да се разкъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ", казва още говорителката на Външното министерство на Руската федерация.

"Старинният руски храм, който много години е място за обща молитва на руснаци и българи, сега ще бъде затворен", съобщава още Захарова.

Тя за пореден път подчертава, че отговорността за стремителната деградация на двустранните отношения между Русия и България в пълна степен пада върху българската страна.

Руската църква в София

Снимка: Посолство на Руската федерация у нас

Изгонването на духовниците от руския храм стана тема за коментарите и на политиците в парламента.

От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ го намериха за съвсем естествено действие на службите в защита на националния интерес, а от "Възраждане" изразиха изумление каква точно шпионска дейност развива един свещеник.

"Това е разработка на ДАНС. За никого не е тайна, че руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия - за хибридни действия, за разширяването на влиянието. Това е дългосрочната стратегия на Путин и неговия режим. Не съм изненадана", коментира бившата външна министърка Екатерина Захариева.

"Руската православна църква и руските духовници се изказват като политици, а не като духовници, и това не е редно", коментира депутатката от ГЕРБ.

"Българската държава оценява рисковете си и вече действа, когато вижда, че чужди интереси почват да влияят върху българския интерес", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Преди седмица още лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов изрази възмущението си от бездействието на нашите служби в ефира на БНТ и посочи, че докато македонските медии разкриват, че руските свещеници шпионират, ДАНС ги е оставила да си седят тук в комфорт. По думите му въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква. 

Деян Николов от "Възраждане" попита как точно един духовник може да застрашава националната сигурност на България.

"Тук влизаме в много деликатна ситуация, защото духовността е един от стълбовете на България в последните столетия. Наистина трябва да има сериозна аргументация", добави депутатът.

Той каза, че, доколкото е разбрал, разработката е по информация на службите на Република Северна Македония и добави, че е малко обидно.

"Ако нашите служби имат някаква информация за шпионска дейност - това е нормално решение. Ако просто се водим по това, което службите на Република Северна Македония са направили, това означава, че ние нямаме държава и нямаме собствени служби, които да взимат самостоятелни решения", коментира депутатът от "Възраждане".

Преди година българската държава по доклад на ДАНС изгони 70 служители на Руското посолство, част от които дипломати, а останалите учители, обслужващ персонал и готвача на мисията. Това е първият случай на експулсиране на руски граждани за шпионаж оттогава насам.