Българските власти днес са експулсирали от страната настоятеля на Руската православна църква у нас. Това съобщи Руското посолство в страната, цитирано и от ТАСС. Освен архимандрит Васиан, са изгонени и двама свещенослужители на църквата в столицата. Тримата застрашават националната сигурност на България, е аргументът на българската държава, обясни пред ТАСС посланик Елеонора Митрофанова. 

"На 21 септември т.г. българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица - свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранните отношения лежи изцяло върху българската страна", съобщи на страницата си Руското посолство.

Снимка: Подворие - София

ТАСС цитира и Елеонора Митрофанова, която напомня, че църквата е отделена от държавата. Тя уточнява, че руските свещеници са били извикани днес в миграционната служба, където им заявили, че представляват заплаха за националната сигурност на България и са длъжни още в рамките на деня да напуснат страната.

"Това е безпрецедентно. Църквата е отделена от държавата. И е непонятно как свещенослужители могат да застрашат националната сигурност", коментира пред ТАСС Митрофанова. По думите й в Руската църква в София ходят много хора и това е "падение в пропастта". "Може да се каже, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това става в деня на Рождеството на Света Богородица", отбеляза руската посланичка.

"Поредна деструктивна стъпка", коментира изгонването на духовниците говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова.

След като новината бе оповестена първо от руска страна, от ДАНС потвърдиха, че със заповед на директора й Пламен Тончев са наложени принудителни административни мерки за "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус. Инициалите на руския гражданин са Н.З., а на тези от Беларус Е.П и В.Б.

Мерките са във връзка с извършвана от тримата дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

"Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", уточняват от спецагенцията.

"Това е разработка на ДАНС. За никого не е тайна, че руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия - за хибридни действия, за разширяването на влиянието. Това е дългосрочната стратегия на Путин и неговия режим. Не съм изненадана", коментира бившата външна министърка Екатерина Захариева, цитирана от БНР, по повод експулсирането на духовниците

"Руската православна църква и руските духовници се изказват като политици, а не като духовници и това не е редно", коментира депутатката от ГЕРБ.

"Предполагам за никого не е тайна, че, за съжаление, Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия, за хибридни действия, за разширяване на влиянието. Това е част от дългосрочната стратегия на Путин и на неговия режим", добави тя, като заключи, че службите си вършат работата, за да защитят националния интерес на България.