"Не сме имали съмнение какво правят голямата част от руските дипломати в България. Получихме уверение, че руското разузнаване и руската шпионска мрежа е достигнала до върховете на държавата, което е много по-притеснително". Това заяви в студиото на "120 минути" по bTV Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Представете си едни от най-високопоставените хора в страната на избираеми длъжности", добави той. По думите му срещу тях има доказателства за сътрудничество с руските служби, но направи уточнението, че не може да посочи имена. 

"Щом те могат да стигнат до най-високите нива в страната, бъдете убедени, че не работят в интерес на България, а срещу него", каза още Мирчев.

"Това не ни се е случвало в предишни години и знаем защо, защото тогава България трябваше да обслужва интересите на Путин, най-малко България се страхуваше. На закритото заседание в парламента получихме уверения, че докладът на ДАНС и списъкът на хора с дипломатически статут е резултат от дългогодишни разследвания на българското контраразузнаване", обясни той.

По думите му българските служби са в изключително лошо състояние. "Като изключим части от ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване не работят в полза на България", каза Мирчев.

Той потвърди казаното от началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, че "говорители" на позицията на Русия в България получават по 4 хил. лв. месечно и коментира, че е чувал и за по-големи суми.