Решението по темата за миграцията може да бъде само общоевропейско - около това се обединиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и германският федерален министър на външните работи Хайко Маас. Захариева разговаря със своя колега в Берлин, където е на официално посещение, съобщи МВнР.

Визитата й е в момент на криза между "сестринските" партии от Съюза (ХДС/ХСС), които засега не са успяли да постигнат компромис в спора за промяна в политиката в областта на убежището. Германският канцлер Ангела Меркел се готви да предприеме спешна офанзива, за да се помири с вътрешния министър Хорст Зеехофер, само няколко часа след като той предложи да подаде оставка заради отказа й да въведе засилен контрол по германските граници.

"Радвам се, че лидерите от ЕС оцениха усилията на България по миграцията и подкрепиха намирането на общоевропейско решение - заяви Екатерина Захариева. - Няма как всяка държава да се опитва да се оправя сама - това е общ проблем. Фактът, че лидерите успяха да постигнат единодушие на Европейския съвет с много ясен план, означава, че все пак дори и в трудни моменти ние успяваме да бъдем обединени заедно. Едностранни действия не са добри не само за страната, която ще ги прилага, но и за целия ЕС."

Българският първи дипломат припомни, че по българската граница няма миграционен натиск. Тя отбеляза основните акценти, които са важни за намирането на решение според България - затваряне на външните граници на Съюза, продължаване на споразумението с Турция, центрове извън Европа и бързо връщане на незаконните мигранти.

"По темата миграция е възможно само европейско решение, не може да има национално решение. Благодарим на България и на Екатерина за усилията това да може да се постигне", изтъкна и министър Хайко Маас.

Германският първи дипломат поздрави Захариева за успешното провеждане на първото Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Ние всички сме много впечатлени от това, което вие постигнахте. Забележителни постижения, които не бяха лесни. Поздравяваме ви за успехите по вашите теми, особено по разширяването след Срещата на върха в София. Без вашите усилия нямаше да може да се постигнат заключенията на Съвета "Общи въпроси" за Република Македония и Република Албания", изтъкна Хайко Маас.

"Благодаря за оценката и за подкрепата, която чувствахме през цялото време. Постигнахме немалко по доста разделящи досиета. Границите на сигурността на ЕС не са външните граници на ЕС, а включват и Западните Балкани", каза Екатерина Захариева.

На журналистически въпрос кога най-сетне България ще бъде приета в Шенген, след като още през 2011 година е изпълнила техническите критерии, министър Маас заяви: "Ние подкрепяме пълноценното ви присъединяване в Шенген. Признаваме усилията на България за всичко, което сте предприели в тази връзка, и казах ясно на моята колежка, че ви подкрепяме."

Двамата първи дипломати обсъдиха и отличните двустранни отношения. Догодина се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

"Германският бизнес се чувства добре в България и мога да ви уверя, че има пълната подкрепа на правителството", каза Захариева.