Германският канцлер Ангела Меркел се готви да предприеме спешна офанзива, за да се помири с вътрешния министър Хорст Зеехофер, само няколко часа след като той предложи да подаде оставка заради отказа й да въведе засилен контрол по германските граници, предаде ДПА.

Лидери от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и на по-твърдолинейните баварски консерватори от баварския Християнсоциалния съюз (ХСС) ще се срещнат в 17 часа (15 часа по Гринуич, 18 часа бълг. време) в Берлин, за да обсъдят компромисен вариант, който да доведе до спиране на притока на мигранти, вече регистрирани в друга държава от ЕС.

Баварската партия настоява за промяна на политиката за убежище в Германия от повече от две седмици

Зеехофер иска групи от мигранти да бъдат връщани на границата, а Меркел е твърда, че трябва да бъде намерено общо европейско решение, а не национално, на вторичната миграция.

Споразуменията за връщане на мигранти, която тя сключи със страни от ЕС, не удовлетворяват вътрешния министър.

"Направихме всичко възможно за изглаждане на отношенията и ще направим всичко, за да може съюзът на ХДС и ХСС да не се разпадне", заяви рано днес министърът на икономиката Петер Алтмайер, близък съюзник на Меркел.

Евентуално разпадане на съществуващия от десетилетия консервативен съюз на Меркел би лишил правителството от парламентарното му мнозинство и застрашил тройната коалиция, в която участва и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Очаква се Зеехофер да вземе окончателно решение за оставката си като вътрешен министър и председател на ХСС след днешната среща.

Ситуацията е сериозна, призна Меркел пред съпартийците си.

ХСС е само регионална партия, но гласовете й са решаващи за мнозинство в Бундестага.

Но Християнсоциалният съюз също е разделен. Партията може да загуби много от открит сблъсък с "по-големия брат" ХДС. Предстои да видим дали в ХСС ще надделеят привържениците на помирението, или на конфликта, отбелязва френският "Фигаро".

Зеехофер многократно е заявявал категорично, че не иска да бъде уволнен от канцлера и държи сам да вземе решение за бъдещето си.

Според източници от ХСС, цитирани от ДПА, лидерите на баварската партия искат да убедят 68-годишния Зеехофер да не подава оставка. Някои от тях напомнят, че според социологическите проучвания баварците повече симпатизират на Меркел, отколкото на Зеехофер или на премиера на провинцията Маркус Зьодер. Угаждайки на хардлайнерите в ХСС по въпроса за миграцията, изтъкват те, партията може да загуби подкрепа в центъра. Някои в германските политически кръгове също така твърдят, че спорът всъщност е израз на дългогодишното съперничество на Зеехофер със Зьодер, който го измести от премиерския пост на Бавария, и обвиняват двамата, че се превърнали Германия в заложник на баварската вражда.

"Зеехофер, който почти тотално е изгубил властта в ХСС, сега изглежда иска да свали канцлера в нещо като индиректно политическо самоубийство - слагайки край на политическата си кариера с мотото: първо аз, после партията, а може би и страната", пише в редакционна статия "Хановерише алгемайне цайтунг", цитиран от Ройтерс и БТА.

Независимо какъв ще бъде изходът, кризата показа сериозната загуба на позиции на Меркел, която до неотдавна беше смятана за ключова защитничка на либералните ценности - които през 2015 г. я доведоха до решението да приеме в Германия стотици хиляди мигранти от Близкия изток, Африка и други места, нежелани от съседните европейски страни, пише в. "Ню Йорк таймс".

Три години по-късно национализмът и популизмът обхващат различни части от Европа и самата Германия.

Меркел, която беше синоним на либералния световен ред, е обречена, смята Андреа Рьомеле, преподавател в берлинското Училище по управление "Херти" (Hertie School of Governance). "Ако не падне сега, ще падне при следващата криза", добавя Рьомеле.

През последните девет месеца Меркел се сблъскваше с криза след криза, започвайки със загубата на позиции на изборите през септември миналата година, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Междувременно третият партньор в управляващата коалиция - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), се намеси с план за излизане от политическата криза. До този момент социалдемократите мълчанха с аргумента, че спорът между ХДС и ХСС е вътрешен.

Сега ГСДП обяви, че подкрепя позицията на Ангела Меркел. Искаме да действаме с Европа, а не срещу нея, се казва с документа на ГСДП.

Партията се ангажира със зачитането на основното право на убежище, с имиграционния закон (договорен в коалиционното споразумение) и се застъпва за бързото интегриране на признатите бежанци. Тези, които нямат основания за защита, трябва да бъдат върнати в родината им или в сигурна трета страна, категорични са социалдемократите. Принципът на правовата държава трябва да се прилагат последователно. Планираните центрове за бежанци в държавите от ЕС и в Африка не трябва да се превръщат в затворени съоръжения, се казва още в предложението на левицата.