Укрепване на външните граници, преговори с африкански страни за приемни мигрантски центрове, продължаване на споразумението с Турция и отпускане на нови 3 млрд. евро, ремонт на Дъблинското споразумение.

Страните от ЕС ще трябва да помагат на спасените в Средиземно море мигранти, като ги приютяват. Така ще се свали малко от бремето на  Италия и Гърция. Но как ще се прояви тази солидарност не е ясно. Нещо повече, тези две страни може доброволно да приемат обратно мигранти от Германия например, за което ще се преговаря.

Преговорите се проточиха цяла нощ - 10 часа, заради противопоставянето на централноевропейски държави за задължително преразпределение на мигранти.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че ключова дума от приетите снощи заключения на Европейския съвет е "доброволно". Той има предвид т. нар. вторично разпределение (разселване) на мигранти.

Часове преди да се приеме общата декларация изходът от срещата на върха е била на кантар, когато Италия заплаши да наложи вето, ако другите държави членки не й помогнат с пристигащите на италианските брегове хора.

Такова чудо не съм виждал, предложих синдикати да направим, пошегува се Борисов по повод среднощното заседание на Европейския съвет. Той изрази разочарование от начина, по който се е стигнало до заключенията. Доволен съм, но не знам защо при липсата на криза, с такъв огромен драматизъм, до шест сутринта заседавахме. Всеки премиер иска да се прибере като победител, такава е модата сега, коментира той.

Ето как "Гардиън" описва красноречиво нагорещената ситуация, цитиран от БТА.

За да се ускори вземането на решение, новият италиански премиер Джузепе Конте бе обвинен, че "похищава" срещата на върха, когато заплаши да блокира всички заключителни документи, ако страната му не получи повече помощ.

"Аз съм преподавател по право", каза Конте пред колегите си, протестирайки срещу методите на работа в ЕС. Според източник на британското издание, това изказване е предизвикало необичайна размяна на реплики. Бойко Борисов му отвърнал: "Е, аз съм бил пожарникар, но не това е начинът, по който трябва да се преговаря". Премиерът на Швеция Стефан Льовен се намесил и добавил, че е бил заварчик и също не е съгласен с начина, по който италианецът защитава тезите си.

По-късно Борисов каза пред журналисти, че ние също бихме могли да тропаме по масата. Вчера видяхме колко е неприятно, когато някой налага вето на всичко, добави той по повод поведението на новия италиански премиер. ЕС може да съществува и работи на базата на взаимния компромис, разбирателство, такт, изтъкна Борисов.

Джузепе Конте в крайна сметка заключи: "Доволни сме. Бяха дълги преговори, но от днес Италия вече не е сама". А Еманюел Макрон обяви победа за европейското сътрудничество. Ангела Меркел, която е изправена пред правителствена криза, призна, че "все още имаме много работа, за да изгладим различните възгледи". Но взе за "добър сигнал" споразумението за общ текст. И толкова.