Председателката на секционната избирателна комисия във врачанското село Малорад Моника Йорданова и член на комисията са задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения за това, че са преправили резултати на проведените местни избори за общински съветници. Това съобщи на брифинг заместник-районният прокурор на Враца Емилиян Костов.

Скандалният запис от онлайн преброяването изтече от пета секция във врачанското село Малорад след края на изборния ден. На кадрите се вижда как членовете на СИК около 23 часа се уговарят да допълнят част от бюлетините за преференции на хора от общинските листи от различни партии, които са от селото. За да са сигурни, че никой няма да ги види, решили да заключат врата на секцията и гласуването започнало. Председателят Моника Йорданова отбелязва смело в полето за преференции за общински съветници, за да подкрепят Мартин Диловски от БСП и Цено Цоловски от "Възраждане". 

Другият арестуван е мъжът, чийто глас се чува зад кадър на видеозаписа.

По думите на прокурор Костов в рамките на днешния ден на двамата задържани ще бъдат повдигнати обвинения и те ще останат в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска от съда налагане на постоянна мярка "задържане под стража".  

"За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години", добави зам.-районният прокурор на Враца. 

По думите му са дадени конкретни указания на разследващите органи.

"Разпитани са множество свидетели - членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете", допълни Емилиян Костов.