72-годишният Делчо Митев е новият стар кмет на хасковското село Брягово. Още на първия тур от местните избори в неделя той спечели своя 15 мандат, като управлява селото от 47 години.

Данните на Централната избирателна комисия сочат, че Митев, издигнат от "БСП за България" получава 68.57 процента от гласовете на съселяните си в Брягово. 

""Доверието се печели с много труд и отговорност. Не е имало случай при мен да дойде човек и аз да му откажа, да не му свърша работа. Той идва с проблем, който трябва да бъде решен в най-кратък срок", разкрива тайната на успеха си кметът, цитиран от БНР. 

Когато Делчо Митев сяда на кметския стол през 1976 г. в селото живеят 1516 души, а днес постоянните му жители са 516. Тогава като кмет на селска селищна система отговаря за още 2 села. След идването на демокрацията, той неизменно се кандидатира за кмет на Брягово и печели, с изключение на 2003 година, когато губи изборите, но съдът ги касира и шест месеца по- късно Митев отново е избран за кмет на селото. 

Кандидатирал се е за 15 път, защото по думите му има една неизпълнена задача - да разреши един от най-важните проблеми на Брягово - да се подобри качеството на питейната вода. "При нас водата е много замърсена", уточнява Митев и настоява за децентрализация на управлението.

"Още когато учредихме Националното сдружение на кметствата в България, си поставихме тази амбициозна цел. Работим почти без финансов ресурси е трудно да работим за подобряване на инфраструктурата, ремонтиране на сградите, които са общинска собственост, подобряване на парковата среда - за изграждане на място, което би накарало младите хора да се върнат на село", казва той.

По думите на Делчо Митев липсват средства за поддръжка на инфраструктурата. "Средствата от "Региони в растеж" не винаги достигат до кметствата в общината. Един кмет на кметство разполага с около 4000-5000 лева на година", обясни той.

В отговор на въпрос за мотивацията му да е кмет в продължение на половин век, Делчо Митев бе лаконичен: "Искам да оставя нещо на хората, на моите деца и внуци".

До 2021 г. рекордът за най-дълго управлявал кмет бе Крум Георгиев от рилското село Бели Искър - 51 години. Той обаче почина в средата на мандата си.