"Чичо Цено" от скандалния запис с преправянето на бюлетини във врачанското село Малорад е избран за общински съветник, показва репортаж на БНТ.

Скандалният запис от онлайн преброяването е в пета секция във врачанското село Малорад след края на изборния ден. В него се виждат как членовете на СИК около 23.00 часа се уговарят да допълнят част от бюлетините за преференции на хора от общинските листи от различни партии, които са от селото. За да са сигурни, че никой няма да ги види, решили да заключат врата на секцията и гласуването започнало. Председателят Моника Йорданова отбелязва смело в полето за преференции за общински съветници, за да подкрепят Мартин Диловски от БСП и Цено Цоловски от "Възраждане".

Какво обаче се случи след преброяването на бюлетините в тази секция?

След преброяването на бюлетините в тази секция става ясно, че въпреки подарените преференции, въпросният Мартин не е успял да влезе в Общинския съвет на Борован. Влязъл е, обаче, човекът, който дава идеята за поправката на протоколите и който стана известен от видеозаписа като "чичо Цено".

Екип на БНТ на място пита въпросните членове на СИК за обяснение на случилото.

Зорница Спасова, зам.-председател на СИК:

- Нямаме никакво обяснение.
- А вие чувствате ли се виновни?

- Не, кво да се чувствам виновна? Нищо не съм направила, та да се чувствам виновна.Б
- Ама всички сте участвали затваряли сте, заключвали сте вратата....

Моника Йорданова - председасел на СИК:

- Ами, какво да Ви кажа - грешка.
- Накара ли ви някой?
- Не искам да коментирам.
- Ама това се води престъпление?
- Знам.
- А колко бюлетини успяхте да подправите?
- Не искам въобще да коментирам нищо!

Борислава Стойкова - секретар на СИК в с. Малорад:

- Борислава, може ли да Ви попитаме нещо и вие сте били член на СИК, кажете ни моля ви...
- От моя страна реално нередни неща не съм видяла.
- Ама защо на клипа всички са видели, а вие не?
- Аз съм секретарят, който пише протокола. Ако намерите нередност в протокола, тогава ме търсете.
- Вие сте до председателя на СИК и сте видели всичко...

Днес са неоткриваеми кандидатите за съветници, за които са манипулирани резултатите от вота. А хората в селото са потресени и настояват нарушителите да бъдат наказани.

"Пита комисията "Съгласни ли сте да помогнем на Мартин и на чичо Цено да станат съветници?" и тия всичките се съгласяват и тя почва да такова. Това е за прокурор! Това се ядосвам - нали в тая комисия има от всички партии хора. Тия се пишат само за парите, душа, нищо друго! Ама тая не е ли знаела, че я снима камерата, не знам", казва Пенка Каменова - жител на селото.

"Ми тия хора направо трябва да се осъдят, те нямат акъл в главата, първо. Е може ли да има камери и те да правят тия работи. Може би ще касират изборите, да има нови избори те това ще стане", казва и Найчо Найденов - жител на селото.

Новият кмет на селото, който спечели втори мандат, твърди, че няколко пъти е ходил до пета секция и е била заключена.

"Това са честни избори. Нали видяхте как се случват нещата в село Малорад и в цялата община Борован. Г-н Цено Цоловски, за който му драскаха преференциите, беше в секцията. Аз бях в шеста и ходих до пета секция десетина пъти, те постоянно я заключваха пета и аз чуках, за да ми отворят, щото аз имам право да влизам", казва Иво Иванов - кмет на с. Малорад.

ОИК в Борован е сезирала прокуратурата и тече разследване. Вече са разпитани свидетели и членове на СИК и ОИК Борован, предстои да бъдат разпитан и кандидат от съответна политическа партия.

За подобно престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години.